Categorii
Știință

10 condiții extreme în care pot trăi animalele și 10 animale cu super-puteri


Maddy, de la Earth unplugged, ne prezină 10 animale care pot trăi în condiții extreme, animale care pot supraviețui în locuri foarte călduroase la animale care pot supraviețui în spațiul cosmic. Pe TehnoCultura afli despre 23 de animale ciudate, animale care fac fotosinteză, animale care nu pot muri și despre tardigrade, urșii de apă, care sunt pomeniți și în al doilea video din acest articol.

În filmul de mai sus aflăm că șopârla cu nas-lopată supraviețuiește căldurii prin dans. Ridicând în mod alternativ picioarele diametral opuse șopârla obține o temperatură cu 10 grade mai mică în picioareșe ridicate. Păianjerul săritor din Himalaya este animalul care trăiește la cea mai mare altitudine de pe Glob și supraviețuiește numai cu insecte rătăcite aduse de vânt.

Peștele-plămân poate trăi până la patru ani fără apă pentru că își face un mic balon cu mucus de unde respiră iar gândacii de casă pot supraviețui și 7 zile fără cap. Neavând cap și gură cu care să mănânce ei mor de foame după cele 7 zile.

Dar ce zici de gândacul lătrător, engl Red Flat Bark Bettle, a cărui corp generează un anti-gel pentru a nu îngheța când vremea este prea rece la Cercul Arctic? Poate supraviețui unor temperaturi de -70 de grade Celsius.

Broasca-copac se poate îngheța la propriu la temperaturi de -16 grade și își ascunde inima și creierul în propriul său anti-gel. Când temperaturile cresc, broasca-copac revine la viață.

În fine, tardiradele sunt considerate a fi cele mai puternice animale de pe Glob, pentru că pot supraviețui vidului spațiului cosmic, pot sta fără apă 120 de ani și pot intra în criptobioză, stare în care metabolismul este redus la 0.01%.

Cei de la Hybrid Librarian ne prezintă 10 animale cu super-puteri:

Dintre animalele de mai sus merită menționate: purecii – pot sări o distanță de 200 de ori mai mare decât lungimea lor, crevetele călugăriță (mantis shrimp) lovește cu cleștii cu o forță de 1000 de ori mai mare decât greutatea lor, broasca păroasă își poate rupe oasele degetelor pentru a le folosi pe post de gheare (pe cum face Wonverine) iar turritopsis nutricula este un animal care nu are moarte biologică, pentru că atunci când ajunge la maturitate această meduză redevine pui și reîncepe ciclul vieții.

Ciudata este natura asta, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.