Categorii
Știință

Ce este boala Alzheimer?


Cei de la TED Ed au făcut o mică lecție intitulată Ce este boala Alzheimer din care aflăm cât de devastatoare este această maladie pentru suferinzi. Dacă eram înclinat să cred că un om cu Alzheimer avea tulburări comportamentale pentru că devenea mofturos odată cu trecerea anilor, atunci se pare că nu este așa deloc. De curând am aflat că Alzheimer este o boală gravă a creierului.

Boala Alzheimer este cauza demenței în aproape 40 de milioane de oameni din toată lumea. Ivan Seah Yu Jun explică modul de acțiune al bolii și cum evoluează ea de-a lungul timpului. Boala este cunoscută de 100 de ani deja, însă nu s-au făcut extraordinar de multe progrese în a o combate.

Boala a fost descoperită de Alois Alzheimer în 1902 la azilul din Frankfurt, când pacienta Auguste Dieter, avea probleme cu somnul și cu memoria iar schimbările dese de dispoziție deveniseră regula, nu excepția, cu atât mai mult cu cât ea era din ce în ce mai confuză, odată cu trecerea timpului.

Autopsia făcută acestei paciente i-a confirmat doctorului Alzheimer faptul că boala avea cauze neurologice, adică creierul era afectat în mod direct. Creierul avea, la nivel microscopic, plăci formate din proteine ce se strângeau în ghemuri și noduri neurofibrilare formate din alt gen de proteine.

Împreună, cele două duc la distrugerea neuronilor și mai apoi la distrugerea unor întregi porțiuni din creier. Distrugerea începe de la hipocampus (afectează memoria de scurtă durată), apoi ajunge la partea frontală (afectează capacitatea de a avea gînduri logice), apoi merge la baza creierului ( provoacă schimbări de dispoziție ) și apoi în partea superioară a creierului (provoacă paranoia și halucinații). Când ajung în partea din spate a creierului, plăcile și nodurile neurofibrilare afectează memoria de lungă durată. Următorul pas este moartea.

Încă nu există remedii, dar se lucrează la metode de încetinire a bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.