Categorii
Știință

Ce este energia?

Energia este capacitatea unui sistem fizic de a efectua lucru mecanic când trece printr-o transformare. Adică este egală cu lucru mecanic efectuat de o forță pe o anumită distanță ori, altfel spus, energia ne dă abilitatea de a face ceva: mișcare, încălzire etc.

Peste tot găsești explicații legate de ceea ce face energia, cum se transformă, că nu poate fi creată sau distrusă, dar nu se explică clar ce este exact energia. Majoritatea formelor de energie sunt derivate din energie potențială și energie cinetică iar energia, în sine, este un concept abstract, un număr prin care putem defini anumite transformări sau mișcări. Energia totală a Unversului nu se schimbă (vezi legile de conservare a energiei).

Un lucru care trebuie știut este faptul că o formulă de genul E=mc^2 ne spune că există o legătură între energie și materie, dar nu faptul că ele sunt echivalente. Cu toate că tu poți crea sau distruge particule (QFD, remember?), nu poți crea sau distruge energie.

Nu este posibil să transformi materia, cu totul, în energie! Pentru asta ar trebui să ignori ceva legi ale conservării.

E drept că atunci când printr-un proces se generează energie, se pierde o cantitate foarte mică de materie, dar diferența este mult prea mică pentru a ține cont de ea în viața de zi cu zi. Singurul lucru ce ar putea transforma într-adevăr toată materia în energie este o gaură neagră.

Găurile negre înghit materie și pierd o parte din acea materie prin radiație Hawking, care nu este altceva decât lumină, vizibilă sau nu. Altfel, vei vedea că doar o parte din materie poate fi transformată în energie, chiar dacă avem de-a face cu explozii nucleare. Iar ca să faci o gaură neagră îți trebuie groaznic de multă energie, cel puțin energia a 10 stele ca Soarele nostru la un loc. Așadar, LHC este total inofensiv. Nu poate crea găuri negre.

Nu se știe ce este efectiv energia, ci doar că este un număr, un concept matematic ce ne spune că această „energie” se conservă. După ce faci calculele cu tot felul de transformări și compari cu ceea ce vezi în natură, descoperi că ajungi la același rezultat.

Așadar, energia este un concept abstract care ne spune că o anumită „cantitate” se conservă indiferent de schimbările care au loc într-un sistem.

Mai jos putem afla câte ceva despre energie dintr-un cântec frumos și amuzant:
ce-este-energia-what-is-energy-tom-glazer-dottie-evans-singing-science-records

O explicație foarte faină de la PBS Space Time: energia este o unealta de contabilitate, un număr care ne spune că există ceva mai fundamental decât energia, că mai sunt lucruri de descoperit.

Ce zice profesorul Nicolae Crețu de la Universitatea Transilvania din Brașov:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.