Categorii
Știință Tehnologie

ESA: studiile de exobiologie ne vor ajuta în biomineritul spațial și generare de oxigen pentru viitorii astronauți


Un titlu demn de Isaac Asimov, este clar. ESA a publicat un film în care Charles Cockell, profesor de astrobiologie la Universitatea din Edinburgh, explică de ce studiul vieții în spațiul cosmic ne va ajuta la găsirea unor microbi ce ne vor ajuta la mineritul spațial și la generarea de oxigen pentru astronauții viitorului.

Astrobiologia ori exobilogia încearcă să găsească microbi ce vor putea supraviețui spațiului cosmic, motiv pentru care au fost amplasate recolte de microbi pe exteriorul Stației spațiale Internaționale timp mai mult de un an pentru a vedea care microbi supraviețuiesc. Până acum se știe că doar tardigradele pot supraviețui spațiului cosmic.

Studiind organismele care supraviețuiesc în spațiul cosmic noi învățăm câte ceva despre viață în general. La fel, văzând cum reacționează acei microbi în roca selenară sau pe asteroizi vom putea obține materii prime ca oxigenul pentru astronauți ori vom putea avea filtre în sondele spațiale. De altfel, biomineritul, adică obținerea de metale din zăcăminte cu ajutorul microbilor, ar putea fi folosit în spațiul cosmic de către viitorii exploratori.

Tot de domeniul exobiologiei ține și studiul vieții viermilor în spațiul cosmic. Cercetătorii urmăresc să vadă modul în care masa musculară se pierde în micro-gravitație și caută să găsească, în viermi sau râme, genele care le permite să își dezvolte corpul în ciuda condițiilor vitrege ale micro-gravitației:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.