Categorii
Știință

Cum s-a descoperit inversarea câmpului magnetic al Pământului?

Cei de la Science Channel au o serie numită Greatest Discoveries în care publică filme scurte legate de cele mai mari descoperiri din lumea științei. Filmul de mai sus face parte din secțiunea Științele Pământului, unde înveți despre inversarea câmpului magnetic, mișcarea plăcilor tectonice, schimbări geologice sau datarea radiometrică.

Câmpul magnetic ne protejează de efectele nocive ale vântului solar prin aceea că particulele ionizate din vântul solar sunt obligate să ocolească planeta și nu toate ajung până la sol.

Prin 1906 geologul Bernard Brunhes a observat un fenomen interesant în lava întărită ce provenea de la un vulcan din centrul Franței: particulele de fier erau aliniate în direcția opusă câmpului magnetic actual.

În cazul unor erupți vulcanice, lava topită conține și particule de fier care se aliniază cu câmpul magnetic al Pământului atunci când lava răcește. Acele particule devin o semnătură a câmpului magnetic a Pământului la un moment dat.

Bill Nye, celebrul prezentator american de emisiuni de știință, ne spune faptul că, în ultimii 20 de milioane de ani, Pământul și-a inversat polii magnetici de mai bine de 60 de ori. Chiar acum suntem într-o perioadă în care câmpul magnetic se schimbă iar această schimbare a început în urmă cu 150 de ani.

Ce urmări va avea schimbarea polilor magnetici? Nu se știe exact, însă putem fi fericiți că vom avea parte de câmp magnetic încă ceva miliarde de ani de-acum încolo și nu vom ajunge ca Marte, fără protecție în calea vântului solar neiertător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.