Categorii
Știință

Cernobîl la 28 de ani de la dezastru: mormânt pentru oameni, un rai pentru animale și plante


Cei de la IFL au publicat un articol despre viața animalelor în Zona de Excluziune de la Cernobîl, o suprafață interzisă traiului uman pe distanțe de 30 de kilometri de la locul accidentului nuclear.

Pripiat, oraș situat în direcția NNV față de Kiev, era destul de modern pentru vremea aceea iar acum este o zonă verde în care clădirile prezintă un peisaj dezolant iar rugina este la ea acasă. Pripiat era orașul în care locuiau mincitorii de la chernobîl. Pe 26 aprilie 1986, acum 28 de ani, reactorul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl a luat foc și a trimis reziduuri nucleare în atmosferă, afectând zone importante din Ucraina, Berlarus și Rusia.

Mai bine de 500 000 de oameni au fost trimiși de-a lungul timpului să mențină efectele dezastrului sub control iar 350 000 de oameni din zonă au fost mutați în alte părți. Suprafața Zonei de Excluziune este de circa 2600 de kilometri pătrați.

După ce oamenii au fost evacuați zona Cernobîlului a fost recucerită de plante și de animale. Așa cum vei vedea în filmul de mai sus, animalele s-au dezvoltat chiar foarte bine în acest mediu radioactiv iar populația de lupi, centru documentarului de față, este de aproximativ 120 de indivizi, adică la fel de mulți ca în zonele de control, adică zone care nu au fost afectate de radioactivitate.

Oamenii pot vizita Zona de Excluziune doar câteva ore pe zi și nu au voie să atingă plante sau animale, pentru că acestea sunt încă radioactive. Pe lângă lupi, păsările s-au dezvoltat la fel de bine ca în alte zone, demonstrând, încă o dată, capacitatea naturii de a se adapta și la cele mai ciudate condiții de trai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.