Categorii
Știință Tehnologie

Bionica sau tehnologia care permite oamenilor să trăiască vieți împlinite


Hugh Herr ne prezintă o poveste de viață a unui om care, deși a avut ambele picioare amputate, nu s-a văzut niciodată mai prejos de un om normal. La început a experimentat cu proteze simple, dar care i-au permis să urce munți, la propriu, ca mai apoi să ajungă profesor la MIT-Institutul de Tehnologie din Massachusetts și șeful grupului de Biomecatronică. La MIT acesta a strâns echipe de cercetători care au creat proteze revoluționare, printre care și picioarele bionice folosite în timpul discuției ce o poți vedea în filmul de mai sus. Un alt câmp de activitate îl constituie crearea de exoscheleturi, custome exterioare care au rolul de a prelua din efortul depus de oameni în activitățile de zi cu zi.

Asemenea proteze au o parte mecanică, ce se unește direct cu corpul pacientului, o parte electrică, ce permite motoarelor să miște încheieturile, și o parte software, o serie de programe ce permit analiza și furnizarea de instrucțiuni către protezele bionice.

Comunicarea dintre om și mașină se face la nivel de semnale electrice ce provin de la creier și ajung în picior. Gândindu-se că vrea să meargă, creierul pacientului îi va dicta protezei ce să facă pe baza acelor semnale electrice.

Iată cum tehnologia poate face viața mult mai frumoasă oamenilor care au avut parte de evenimente nefericite. Pe măsură ce internet of things evoluează și bionica devine un câmp tot mai atractiv de abordat vom vedea, tot mai mult, cum granițele dintre om și mașină dispar. Urmează inteligența artificială.

Un răspuns la “Bionica sau tehnologia care permite oamenilor să trăiască vieți împlinite”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.