Categorii
Știință

Ce este pielea și cum ne protejează? Bonus: pielea se înnoiește la fiecare 28 de zile


Pielea este cel mai mare organ al omului, poate măsura până la 2 metri pătrați și poate ajunge la 4,5 kilograme. Este învelișul nostru exterior care are mai multe roluri: ne protejează împotriva atacurilor din afară (bacterii, viruși, leziuni, radiații), ne ajută să simțim mediul înconjurător (temperatură, presiune, formă), reglează temperatura corpului, elimină transpirația (ajută tot la reglarea temperaturii corpului), are permabilitate selectivă (apa nu trece prin piele, dar anumite medicamente pot fi aplicate sub forma unor plasturi).

Animația de mai sus, făcută de Nature, ne explică foarte clar ce este pielea, din ce este formată și cum ajută la protejarea corpului nostru de infecții.

Un lucru interesant de constatat: pe stratul exterior al pielii, adică epidermă, poți găsi între 5 – 50 de milioane de bacterii și ciuperci pe centrimetru pătrat. O bacterie este de 10 ori mai mică decât o celulă umană, așa că acele bacterii (vezi atacul superbacteriilor) sunt greu de observat. Cum acele bacterii își găsesc loc în stratul exterior al epidermei, numit stratus corneum (sau corneocite), este imposibil să îndepărtezi toate bacteriile de pe corp.

Stratul exterior al epidermei, stratum corneum, se înnoiește o dată la 28 de zile. Alte surse plasează regenerarea pielii între 7 zile și câteva săptămâni. Noi pierdem cam 5.5 grame de epidermă pe săptămână iar 80% din praful ce îl vedem zburând în casele noastre este compus din celule moarte. Află mai multe de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.