Categorii
Știință

Cât este de mare Universul? Care este viteza de expansiune?

Universul este enorm și devine tot mai mare cu fiecare secundă ce trece. Pe alocuri spațiul ce cuprinde Universul se extinde într-atât de repede încât depășește viteza luminii, ceea ce înseamnă că lumina de la unele galaxii nu va ajunge niciodată la noi. S-a calculat încă de la începutul secolului trecut că spațiul se extinde în mod accelerat iar acum se știe faptul că viteza de expansiune este de 70 de km/s pe fiecare megaparsec.

Universul nu se extinde cu o anumită viteză, ci se extinde cu o anumită viteză/distanță. Cu alte cuvinte, cu cât ești mai departe de galaxia noastră cu atât spațiul se extinde mai repede. Dacă ești la 1 megaparsec (un parsec este 3.2 al, distanța Soare – Alpha Centauri), atunci spațiul la acea distanță se extinde cu 70 km/s, dar dacă ești la 2 megaparseci (2 MP), atunci spațiul se extinde cu 140 km/s.

În filmul de mai sus afli despre ipoteze legate de forma Universului, adică de forma spațiului care cuprinde Universul. Universul ar putea fi:
– deschis – poți merge în orice direcție în drum drept fără să dai de un capăt (subdiviziuni: deshis sub formă de șa sau deschis plat)
– închis – în orice direcție ai merge, dacă ai avea suficient de mare viteză, după ce parcurgi un drum drept ajungi înapoi la punctul de plecare (s-ar spune că Universul este o hipersferă sau ni-l putem imagina ca fiind supfrafața unei sfere)

Universul deschis as putea avea forma unei șa sau ar putea fi plat. Filmul explică determinarea formei universului folosindu-ne de metoda triunghiului, metodă utilizată și pentru a demonstra faptul că Pământul este sferic: pe suprafața unei sfere poți desena un triunghi care are toate cele trei unghiuri la 90 de grade. În mod normal un triunghi nu poate avea mai mult de 180 de grade, dar dacă desenezi un triunghi echilateral pe suprafața unei sfere, atunci poți avea trei unghiuri la 90 de grade pentru un total de 270 de grade.

Revenind la mărimea Universului, Universul are mai bine de 900 Yottametri sau 93 de miliarde de a.l. (convertor), mult prea mare pentru a ne putea imagina acest lucru. Via Geeks are sexy:

How Big Is The Universe? from Beakus on Vimeo.

Acum, că tot am scris că nu Universul, ci spațiul în care este Universul se extinde, iată o explicație scurtă de la Minute Physics legat de acest fapt:

Universul e cel puțin ciudat, dar e fașcinant. Până nu vom fi în stare să de pășim viteza luminii vom fi condamnați să existăm în Sistemul Solar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.