Categorii
Tehnologie

Monitoare: ce monitor este bun pentru filme și ce monitor este bun pentru jocurile video?


Cei de la Tek Syndicate au multe filme în care fac recenzii de piese hardware și adesea urmăresc cele legate de computere, de la monitoare, la plăci video la procesoare sau mauși. În filmul de mai sus monitorul LCD Dell 28″ 4K P2815Q primește o recenzie deloc măgulitoare, lucru ce m-a determinat să fac un mic articol despre monitoarele LCD și despre tipurile de monitoare bune pentru vizionat filme sau pentru jucat jocuri video.

Dell 28″ 4K P2815Q este un monitor mare, cu diagonala de 28 de inch și cu rezoluție „comercială 4k” de 3840 x 2160. 4K are, de fapt, 4096 x 2160 pixeli. Dincolo de faptul că este „aproape” 4K, monitorul are un refresh rate sau numărul de cadre pe secundă de numai 30 la rezoluția sa maximă. Un dezastru pentru gameri.

Dat fiind că filmele pot fi vizualizate foarte bine la 26Hz sau 26 fps sau 26 de cadre pe secundă, un asemena monitor LCD, la cei 30Hz ai săi, ar fi numai bun pentru amatorii de filme. Dar nu pentru jocuri. Dacă îți vine ideea să joci jocuri la 4K pe acest monitor, atunci 30Hz este mult prea puțin.

Jocurile video au nevoie de cel puțin 60Hz pentru a afișa imaginile numai bine și pentru a preveni rupturile de imagine sau imaginile șterse. Șcenele în care au loc multe explozii, urmăriri, împușcături nebune au nevoie de mult mai mult decât 30Hz.

Pe scurt:
– 30 HZ este bun pentru filme
– 60Hz sau mai mare este ok pentru jocuri video

Așadar, dacă vrei să iei un monitor pentru jocuri video și vrei să joci acele jocuri la rezoluție mare, verifică specificațiile și vezi ce frecvență au la rezoluții mai mari. Deși, din punctul meu de vedere, e chiar ok să joci jocul la Full HD, 1900×1080 pixeli, sunt unii care ar dori la 2K sau 4k. Grijă mare la frecvență.

La fel, ce tip de monitor LCD vei alege pentru jocurile video dintre: TN, IPS, VA și PLS? Ceva detalii sunt necesare:
– twisted nematic (TN) – sunt cele mai rapide, adesea folosite la jocurile video și sunt cele mai ieftine. Cele mai multe sunt din acest model. Nu reproduc imaginile extrem de fidel și nici nu poți vedea imaginile dacă te uiți sub un unghi la monitor, dar sunt rapide la 120 – 144Hz;
– vertical alignment (VA ori PVA) – oferă imagini mai bune și unghiuri mai bune de vizionare față de TN, dar cam atât;
– in-plane switching (IPS) – monitoare dedicate entuziaștilor și care prezintă imaginile cel mai fidel dintre toate tipurile de monitoare LCD. Sunt mai scumpe ca cele TN, dar îți permit să vezi imaginile din aproape orice unghi. Când vezi telefoane sau tablete cu display IPS, știi că ai pus mâna pe ceva frumos. IPS sunt ceva mai încete decât TN și de aceea nu sunt tocmai preferatele gamelor, care sunt fanii vitezei;
– plane-to-line shifting (PLS) – similare cu IPS, dar au luminozitate mai mare și o paletă de culori ceva mai mare ca IPS.

Detalii în video de mai jos:

Aici ar trebui să aduc aminte de articolul de pe TehGeekTive despre alegerea unui monitor pentru gameri. Un asemenea monitor trebuie să aibă:
– un response time sub 2 ms
– o frecvență mai mare de 60Hz sau chiar 120Hz ori 144 Hz
– input lag/display lag trebuie să fie sub 10 ms
– port HDMI or măcar DVI

Detalii în video:

Eu adaug aici:
– rezoluția de minim Full HD (1900x1080px – vezi pe Blur Busters mai multe info)
– diagonala de minim 23 inch

La întrebarea „de ce am nevoie de frecvențe mai mari pentru jocurile video?” există un răsuns simplu: atunci când joci un joc la mai puțin de 60Hz imaginile ajung să fie tăiate pe alocuri, scenele în care totul se petrece rapid și au loc explozii vor avea cadre sărite ori vor lăsa urme pe alocuri.

Video cu detalii:

Așadar, acum știi ce monitor de gaming să îți alegi. Succes!

2 răspunsuri la “Monitoare: ce monitor este bun pentru filme și ce monitor este bun pentru jocurile video?”

as dorii sa cumpar un monitor ca sa vizionez filme si muzica in conditii bune. Ce monitor sa iau ca sa ma incdrez intrun capital de pana la 600 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.