Wilhelm Röntgen este descoperitorul razelor X, unde electromagnetice cu lungime de undă între 1pm și 10 nm și cu energii foarte mari (frecvențe de 300 000 de THz și energii de 100 eV – 100 KeV). În 1895 el făcea experimente cu fașcicole de electroni într-un tub vidat când a descoperit acest nou tip de radiație.
Wilhelm Rontgen a acoperit tubul vidat cu o cutie de carton și, la aplicarea unui curent electric, a descoperit că o placă fotosensibilă situată pe aceeași masă de experimente a început să lumineze. El a presupus că luminarea plăcii este datorată unui nou tip de radiație, necunoscut, tocmai de aceea l-a numit radiație X.
Experimentele făcute de el i-au arătat că radiația trece prin materialele moi, pe cum este țesutul uman, dar nu trece de materialele tari, pe cum sunt oasele sau metalul. Dat fiind că obiectele tari nu permit radiației să treacă, o hârtie fotografică poate arăta conturul oaselor. Astfel s-a născut radiologia și tot astfel avem azi binecunoscutele radiografii cu ajutorul cărora doctorii pot oferi tratamente.