Categorii
Știință

Sistemul imunitar sau de ce nu mori în fiecare secundă a vieții tale


Sistemul imunitar este motivul pentru care tu nu mori în fiecare secundă a vieții tale. Faptul că nu te îmbolnăvești nu înseamnă că nu există agenți patogeni în jurul tău sau că bacteriile și virușii au dispărut complet din mediul în care trăiești.

Bacteriile, virușii, ciupercile și substanțele nocive sunt încă în jurul tău. Cele mai multe bacterii sau viruși care ar putea să te îmbolnăvească abia așteaptă o bresă în apărarea ta, a sistemului imunitar, pentru a-ți întoarce viața pe dos.

O mulțime de celule din corpul nostru sunt gata să ne apere de acești invadatori în fiecare secundă. Noi avem bacterii în noi, dar și pe epidermă. Putem spune că suntem mereu inundați într-o mare de bacterii. Sistemul imunitar este activ mereu și, prin sistemul limfatic, trimite celule care sunt gata să devoreze invadatorii la cel mai mic semn.

Când sistemul imunitar nu face față, noi ne îmbolnăvim. Dintre cele mai importante celule din cadrul sistemului imunitar sunt celulele B și T din cadrul celulelor albe, leucocitele. Unele dintre aceste celule B și T vor exista pentru mult timp în corpul nostru și vor reține tipul de viruși sau bacterii cu care au trebuit să lupte.

Acest lucru este important pentru că, dacă ești în fața unei infecții în viitor, aceste celule B și T cu memorie pot activa răspunsul potrivit în foarte scurt timp. Știindu-se acest lucru se fac vaccinări de imunizare din timp, proces prin care viruși atenuați (care nu pot infecta) sau părți din bacterii sunt folosite pentru a genera un răspuns al sistemului imaunitar în oameni.

După ce acel răspuns al sistemului imunitar este generat, adică celulele albe au devorat virușii atenuați și resturile de bacterii, unele celule B și T vor ține minte cu cine au avut de-a face în trecut și vor fi gata de atac când virușii sau bacteriile respective atacă organismul.

În folosirea vaccinurilor ne folosim de sistemul imunitar pentru a-l învăța ca să se protejeze pe viitor. Vaccinările sunt, într-un alt mod spus, o școală prin care corpul poate invăța să lupte cu boala fără a fi pus în pericol în vreun fel. Deocamdată vaccinurile sunt cele mai importante metode prin care poți pregăti corpul în lupta cu virușii și bacteriile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.