Categorii
Cultura Știință

Dincolo de năzbâtii pseudo-științifice „alternativii” îți pun viața în pericol


După cum poți vedea în filmul de mai sus Cristian Român, de la Știință și Tehnică, ne explică de ce sunt false afirmațiile unor oameni care promovează pseudo-știința sau alternativi, cum le zic eu. Acești alternativi ori alternasini (alternativi + asasini) promovează tot felul de teorii învechite de sute de ani despre care știința s-a pronunțat de-a lungul timpului și pe care le-a invalidat de fiecare dată.

Lucrul periculos în ceea ce fac ezoteriștii, misticii, pseudo-ștințificii zilelor noastre este oferirea promisiunii vindecării unor boli incurabile. După cum vei vedea în filmul de mai sus, femeia care promovează leacul pentru cancer nu are nici o idee despre modul în care funcționează sângele în om și despre modul în care funcționează organismele în genere.

La un moment dat prezintă o teorie halucinantă, veche de sute de ani, de prin vremea în care biologia/anatomia erau pe la începuturi, prin care afirmă că celule roșii din corp se pot transforma în patogeni de tip bacterian sau viral. Mai încolo afirmă că, în funcție de toxicitatea unor substante adăugate în sânge, celulele roșii se transformă în bacterii din ce în ce mai periculoase, ajungând chiar să genereze tuberculoza.

Orice om cu mintea întreagă i-ar fi zis pe loc faptul că organismele nu se transformă pur și simplu dintr-un tip în altul, cu atît mai mult cu cât celulele roșii nu au nimic în comun cu bacteriile. Mai mult, celulele roșii nu au nici măcar nucleu, darămite ADN care se poate metamorfoza după placul alternativilor. Bacteriile, pe de altă parte, nu se pot transforma ăn bacterii din alte specii. Vorbim aici de schimbarea completă a ADN-ului, lucru care nu ține nici măcar de domeniul SF-ului.

Asemenea oameni inconștienți promit vindecarea de cancer pe când nici măcar nu știu ce e cancerul și nici nu au demonstrat că metodele lor ajută la ceva. Ferește-te de oamenii care bat câmpii și promit miracole. Acești oameni, alternativii ori alternasinii. pun în pericol viețile oamenilor.

Ceea ce este trist, de altfel, este faptul că posturi de televiziune precum TVR 1, National 24, Nașul TV și alte asemenea promovează nulități în domeniul științei, dar care se proclamă experți în domenii „altenative”. Acele posturi de TV nu pun nici cea mai mică întrebare logică de tipul: „aveți studii șiințifice care să vă susțină?”, „în ce publicații științifice v-ați publicat lucrările?”, „știați că lucrul ce îl ziceți este în contradicție cu realitatea X?” Știința este una și ea nu are loc de asemenea șarlatani (de tipul Oreste, Streinu și alții).

Un răspuns la “Dincolo de năzbâtii pseudo-științifice „alternativii” îți pun viața în pericol”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.