Categorii
Știință

Pericol din apă: cum recunoști o persoană care se îneacă și cum tratezi înțepărurile de meduze [Dr. MIT]


Dr. MIT aka Bogdan Ivănescu, ne povestește despre alte două mituri legate despre pericole din apă: în primul film, cel de mai sus, aflăm cum să recunoaștem o persoană care se îneacă iar apoi aflăm cum să tratăm înțepăturile de meduze. Indiciu: la înțepăturile de meduze nu ajută cu nimic urina!

Atunci când cineva se îneacă ajunge să înghită apă ce ajunge în plâmâni. În asemenea cazuri persoana respectivă nu mai poate țipa ca să fie auzită și nici nu mai este în stare să tragă sau să scoată aer din plămâni așa cum ar trebui. Singura grijă a unei astfel de persoane este să iasă la suprafață și să mai ia o gură de aer.

Când cineva se îneacă are privirea pierdută și dă haotic din mâini și picioare pe sub apă pentru a se ține la suprafață. Așadar, mitul conform căruia cineva care se îneacă țipă după ajutor este doar un mit, dar asta nu înseamnă că nu pot exista cazuri limită. Fii mereu atent la cei cu care ieși la scăldat și ajută pe loc cu un băț sau colac de salvare.

Dacă vrei să salvezi pe cineva de la înec, nu te arunca în apă după el/ea pentru că aceștia, în panica lor, te vor prinde și vor încerca să se suie pe tine pentru a ajunge la o gură de aer. În timp ce se prind de tine, vei ajunge și tu să te îneci. Folosește, în schimb, un băț ori ceva plutitor cu care să ajungi la ei. Un înotător profesionist se poate duce din spatele persoanei care se îneacă, o poate prinde de gât și o poate duce la mal. Tu nu vei putea face asta, așa că stai cuminte în banca ta și ajută de la distanță:

Acum, legat de al doilea mit: dacă folosești urina ta și o pui peste înțepăturile de meduză, îți va fi mai bine. Nimic mai fals. Bogdan Ivănescu avertizează că urina face ca veninul să atace mai puternic. Mai bine folosești oțetul pentru că va neutraliza efectul veninului provenit de la meduză:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.