Compresia video este procedeul prin care un film este micșorat suficient de mult încât se pot vedea detaliile suficiente din imagini. Fără compresie video un film de numai 5 minute ar ocupa 70GB pe hard, dar cu compresie filmul ocupă doar 70MB.
Compresia video duce la micșorarea dimensiunii filmului, dar se pierde calitatea pe parcurs. Diferiții algoritmi de compresie balansează în mod diferit cuplul mărime-calitate, astfel că filmele salvate pe BlueRay ocupă mai mult, dar au calitate mai bună decât cele care sunt puse pe DVD sau în format AVI.
O imagine necomprimată poate ocupa zeci de megabaiți de memorie, dar în urma comprimării, jpeg de exemplu, imaginea ocupă numai 1-2 MB sau doar ceva sute de KB.
Compresia unui film se face în două moduri: compresie în interiorul fiecărui cadru, numită compresie spațială sau intraframe, și compresie între cadrele filmului, numită compresie temporală sau interframe.
Compresia spațială are rolul de a comprima informația dintr-o imagine. Se poate folosi codecul jpeg. JPEG este un nume provenit de la Joint Photographic Expert Group.
Compresia temporală este un procedeu prin care se interpun cadre de calitate mică între cadre de calitate mare. Unul dintre procedeele folosite în compresia video este MPEG sau Motion JPEG.
Compresia ca proces este o metodă prin care se urmăresc pixelii care nu se schimbă de la un cadru sau altul sau care se repetă de multe ori în același cadru și se realizează instrucțiuni de genul: pixelul X să fie plasat în pozițiile Y, Z, T.
Află mai multe despre compresia fișierelor de la Computerphile: