Categorii
Știință

Polypterus – peștele cu plămâni care poate merge pe pământ


Polypterus este un gen de pește de apă dulce care face parte din familia Bichir sau Polypteridae, familie de pești care au plâmâni rudimentari și aripioare care îi pot ajuta să iasă la sol. Asemenea pești sunt cunoscuți încă de prin secolul al XIX-lea și habitatul lor este în Africa, în zonele tropicale, pe Nil și pe estuare.

Revista Nature a publicat de curând lucrarea Developmental plasticity and the origin of tetrapods a Emily M. Standen, de la Catedra de Biologie, Universitatea din Ottawa, și Trina Y. Du și Hans C. E. Larsson, de la Muzeul Redpath, Universitatea McGill. Lucrarea își propune să explice modul în care peștii preistorici au putut ieși pe pământ și evolua în tetrapodele de azi.

În urmă cu 400 de milioane de ani peștii au evoluat din animale care aveau numai branhii în animale cu branhii și plămâni rudimentari. În plus, au fost în stare să meargă pe pământ. Cercetătorii mai sus amintiți au crestul pești Polypterus în captivitate și i-au ținut numai pe pământ. Aceștia au învățat să se deplaseze mai repede pe sol decât peștii Polypterus care au trăit mai tot timpul în apă.

Diferitele teste și observații făcute de cercetători au generat noi indicii despre veriga lipsă dintre animalele marine și cele terestre iar Polypterus este urmașul și dovada vie a acelei verigi lipsă. Cu ajutorul acestui tip de pește, care poate respira aer și poate merge pe pământ, oamenii de știință au mai găsit o piatră de temelie în favoarea teoriei evoluției, demonstrată deja de multe ori.

Resurse:
Totul despre evoluție – teorie = fapt deja demonstrat
Polypterus nu sunt singurii pești cu plâmîni. Mai există și subclasa Dipnoi.

Sursa: Revista Nature, 2014, doi:10.1038/nature13708

Un răspuns la “Polypterus – peștele cu plămâni care poate merge pe pământ”

[…] Polypterus – peștele cu plămâni care poate merge pe pământ. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.