Categorii
Știință

Unde este localizată Calea Lactee? În superclusterul Laniakea


Nature relatează că s-a descoperit adresa noastră supra-galactică, să îi zicem așa: la limitele unuia dintre brațele superclusterului Laniakea. Studiul publicat în Nature, sub numele The Laniakea supercluster of galaxies de către R. Brent Tully, Hélène Courtois, Yehuda Hoffman și Daniel Pomarède prezintă metodele prin care s-a creat o hartă 3D cu galaxii ce se întind pe o distanță de aproape 10 miliarde de ani lumină. Superclusterul Laniakea are nu mai puțin de 500 de milioane de ani lumină.

De știut este faptul că în Univers galaxiile nu sunt poziționate aleatoriu, ci există influențe gravitaționale ale clusterelor, grupurilor mari de galaxii. Astfel, Universul și-a distribuit galaxiile în filamente supra-galactice ce se întind pe sute de milioane de ani lumină. Există locuri unde concentrația de galaxii este mare și altele în care nu găsești nici o galaxie.

Revenind la adresa noastră, dacă este destul de ușor să aflăm unde este Terra, atunci nu la fel de ușor este să afli unde este galaxia Calea Lactee, casa noastră. Sol sau Sistemul solar este plasat în unul din cele două brațe spiralate, chiar la marginea acestuia. Calea Lactee este înconjurată de zeci de galaxii în ceea ce se numește Grupul Local.

Acest Grup Local se îndreaptă, împreună cu zeci de mii de alte galaxii către un centru de gravitație numit Marele Atractor, care este chiar linia centrală a Superclusterului Laniakea. Cercetătorii au reușit să stabilească limitele clusterelor de galaxii urmărind deplasarea lor la unison către un centru de gravitație comun. Acolo unde traiectoriile galaxiilor sunt divergente s-a stabilit că se află limita clusterului.

În animația de mai sus fiecare punct este o galaxie iar Universul are miliarde de miliarde de galaxii. Odată ce ai putut stabili poziția ta în functie de un supercluster anume te poți întoarce de unde ai plecat. Desigur, asta dacă reușești să călătorești așa de departe.

Conform Phys.org Laniakea înseamnă „Cer Infinit” în hawaiană. S-a ajuns la cartarea 3D a superclusterului și a mii de galaxii folosindu-se de Green Bank Telescope (GBT) de la Fundația Națională de Științe a SUA.

Cu ajutorul GBT cercetătorii au putut vedea că superclusterul Laniakea are un diametru de 500 de milioane de ani-lumină și are masa a o sută de milioane de miliarde de Sori răspândită de-a lungul a 100 000 de galaxii.

Casa noastră este cam mare, nu?

Citește studiul aici: doi:10.1038/nature13674

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.