Categorii
Știință

Cum funcționează plămânii?


Din fericire nu trebuie să ne aducem aminte să respirăm, pentru că am avea mari probleme în acel caz. Ted-Ed ne prezintă o lecție simplă despre cum funcționează plămânii, acele organe care ne permit să introducem oxigen în corp și să expirăm dioxidul de carbon.

Respiratul este un act inconștient dirijat de către creierul nostru. Aerul ajunge în plămâni după ce diaframa determină mușchii costali să măreasă volumul toracelui. În acest timp aerul intră în plâmâni trecând prin gură sau nas, apoi prin trahee și apoi prin cele două bronhii. La capetele bronhiilor, care sunt extrem de ramificate, se află niște saci de aer numiți alveole.

Când inspirăpm oxigenul adus în plămâni ajunge în alveole și, de acolo, în hemoglobină, o proteină din interiorul celulelor roșii. Celulele roșii au rolul de a duce oxigenul la celule și de a aduce dioxidul de carbon de la acestea.

Atunci când hemoglobina ajunge la alveole oxigenul din plămâni trece în hemoglobină iar dioxidul de carbon de la hemoglobină trece în alveole prin procesul numit difuzie.

Apoi mușchiul diafragma contractă cutia toracică iar dioxidul de carbon este expirat. După acest proces respirația își începe ciclul din nou. Respirăm de 15 – 25 de ori pe minut și nici o secundă nu trebuie să ne batem capul cum să facem acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.