Categorii
Știință

Programul Clean Space al ESA


ESA are în vedere punerea la punct a programului Clean Space, program prin care să se folosească materiale și combustibili prietenoși cu mediul înconjurător. Clean Space mai prevede și regândirea modului în care sateliții își petrec ultima parte a perioadei de funcționare.

Mulți sateliți sau piese ale acestora gravitează în jurul Terrei pentru mult timp după încheierea perioadei de funcționare, motiv pentru care ele reprezintă un pericol pentru sateliții activi. O pieasă de mărimea unei nuci poate afecta u satelit iremediabil. Este vorba acolo de viteze de 3 – 8 km/s, viteze la care și o boabă de fasole poate deveni un pericol major.

Clean Space prevede și crearea unor sateliți speciali meniți să prindă sateliții inactivi și să îi împingă către planeta noastră ori către orbite superioare, unde nu pot afecta sateliții activi.

Termenul folosit pentru peisele în derivă din afara planetei noastre este de space junk sau deșeu spațial și prezintă un pericol major pentru orice fel de misiune în spațiu,. Nu demult, pe 17 martie 2014, ISS a fost nevoită să urmeze altă orbită pentru a nu fi lovită de un satelit meteorologic rusesc inactiv, lansat în 1979.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.