Cei de la Star Gazer și-au pus întrebarea: dacă o gaură neagră ar intra în Sistemul Solar, ce s-ar întâmpla? Nimic bun, aceasta este concluzia oamenilor de știință chemați să dea un răspuns. Răspunsul a mai fost dat și de SpaceAnswers în 2013 și de Ask An Astronomer în 2003.
Printre ei este și astronomul Phil Plait care spune că o gaură neagră în Sistemul Solar ar avea un efect gravitațional mult mai mare decât al Soarelui și ar distruge echilibrul tuturor planetelor.
Dacă o gaură neagră de genul Cygnus X-1, care se află acum la 6000 de ani-lumină distanță, ar intra în Sistemul Solar, noi nu am vedea la început decât efectul de lentilă gravitațională, efect prin care stelele din spatele acelei găuri negre s-ar observa ca niște urme de lumină pe la limitele ei, limite numite evenimentul orizontului.
Cygnus X-1 are numai 44 de kilometri în diametru, dar are masa a 14-16 Sori de-ai noștri, astfel că ar avea un efect enorm asupra întregului Sistem Solar.
Odată ce s-ar apropia de limitele Sistemului Solar ar arunca o mulțime de asteroizi din centura Kuiper către noi. Când ar ajunge în zona Terrei planeta noastră ar fi ruptă în bucăți mici și materia rezultată ar orbita în jurul găurii negre până ar cădea în ea.
Trebuie remarcat faptul că planeta noastră nu ar apuca să fie înghițită cu totul de gaura neagră, ci ar fi ruptă în bucăți datorită existenței limitei Roche. Această limită este distanța față de o planetă la care forțele de forțele mareice sunt mai puternice decât gravitația unu satelit mai mare iar acel satelit este ruopt în bucăți drept consecință.
De exemplu, dacă Luna s-ar apropia la 18 000 de km de Terra, aceasta ar fi ruptă în bucăți de forțele mareice și ar deveni un inel ce înconjoară planeta.
Formula aproximativă aplicabilă este:
Conform acelei formule limita Roche a unei găuri negre în comparație cu Terra ar fi:
d = 1.44 R (ρM/ρm)^(1/3) = 1,7 milioane km
R – raza găurii negre = 22 000 .
ρM – gaura neagra = 27,7 * 10^30 kg / pi * 22 000^3 = 829 * 10^15 kg/m3
ρm – densitate Terra – 5g/cm^3 sau 5000 kg/m^3
Iată și o simulare legat de ceea ce s-ar întâmpla dacă Soarele s-ar întâlni cu o gaură neagră:
3 răspunsuri la “O gaură neagră în Sistemul Solar ar distruge totul”
Daca gaura neagra este stelara, da, rupe tot. Dar daca e o gaura neagra minuscula, de tipul celor pe care ziceau unii ca vor fi produse la CERN, cu masa comparabila cu a unei particule elementare, ei bine, o minigaura neagra ar avea probleme sa inghita un atom, pentru ca s-ar pierde prin el.
de tipul celor * care
Cele de la CERN sunt ata de mici incat ai zice ca faci o comparatie intre o minge si Luna 😀 Se evapora in miliardimi de secunda. No worry there 😀