Categorii
Știință YouTube

Soarele nu este acolo unde îl vezi [video]


Soarele nu este acolo unde îl vezi pe cer. Datorită refracției luminii Soarele apare pe cer ca fiind mai sus decât în mod normal.

Despre poziția Soarelui pe cer și refractie ne povestește Conf. Dr. Nicolae Crețu, de la Universitatea “Transilvania” Brasov, Laboratorul Fizică Aplicată și Computațională.

Dacă ai îndepărta atmosfera, ai vedea Soarele puțin mai jos. De asemenea, atunci când vedem Soarele la apus că atinge orizontul, el este, de fapt, chiar sub linia orizontului.

Același lucru este valabil pentru toate obiectele celeste pe care le vedem: noi le vedem ca fiind puțin mai sus pe cer.

Atunci când vorbim de refracție există o dependență între indicele de refracție și viteza de propagare a luminii în acel mediu. Datorită faptului că lumina întâlnește un mediu mai dens decât vidul cosmic, ea schimbă direcția de propagare, dar și viteza conform legii:
legatura-dintre-viteza-indice-refractie
θ1 – este unghiul de incidență
θ2 – unghiul de refractie
v1, v2 – viteza în vid și viteza în mediu
n1, n2 – indicele de refracție al vidului și al mediului

Urmărind relația de mai sus se pot deduce alte relații care specifică dependența dintre viteza luminii într-un mediu si indicele de refractie.

Exemplu:
v1/v2 = n2/n1

n1 fiind 1 pentru vid, rezultă că v1/v2 = n2 sau v2, viteza luminii într-un mediu, este egală cu v2 = v1/n2

Legea refractiei, numită și legea lui Snell, a fost cunoscută încă din vremea grecilor antici, fiind vorba aici de Ptolemeu, cca 100 ien. De fapt, grecii antici știau deja că lumina se propagă in linie dreptă și experimentau cu oglinzi parabolice pentru a reflecta lumina.

Ca si curiozitate legată de reflexia luminii, studiul secțiunilor conice, dintre care parabola este un caz particular, a fost bine pus la punct de către greci. Ei au descoperit că razele de lumină ies dintr-o oglindă parabolică paralel cu axul parabolei dacă sursa de lumină este situată în focar. Același lucru este valabil la farurile de automobile azi.

Legat de refracție, același fenomen al refractiei, adică al schimbării direcției luminii la trecerea dintr-un mediu în altul, este responsabil și de fenomenul numit La Fata Morgana unde are loc refelxia totală.

Aerul cald de la nivelul solului determină relfexia luminii și creează impresia existenței unui lac. Iluzie optică, adică.

pozitia-soarelui

Subscribe in iTunes
–––––-

Surse:
– refracția – http://en.wikipedia.org/wiki/Refraction
– legea refractiei – http://en.wikipedia.org/wiki/Snell%27s_law
– Fata Morgana – http://en.wikipedia.org/wiki/Fata_Morgana_%28mirage%29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.