Categorii
Știință

Dr. MIT despre homeopatie: este o înșelătorie


Dr. MIT ne vorbește despre homeopatie, metodă prin care adepții consideră că apa ține minte caracteristicile unui patogen și apoi luptă împotriva acelui patogen după ce ai luat pilula respectivă.

Homeopatia este recomandată, contrat intereselor sănătății publice, de către unii medici sau farmaciști, în cazuri de infecții bacteriene sau ca tratament antigripal. Consecințele pot fi catastrofale, respectiv agravarea bolii și/sau moarte, pentru cei ce iau tratamente homeopate si nu folosesc medicamente reale.

Homeopatia a fost demonstrată ca fiind un tratament fals, o înșelătorie și nu este mai bună decât un placebo dat fiind că singura substanță activă care există în așa pilule este zahărul și/sau apa.

Medicina creează medicamente care luptă impotriva patogenilor (virusuri, bacterii, ciuperci) prin inserarea unei substanțe active care blochează înmulțirea patogenilor ori care distruge efectiv acei patogeni. De exemplu, penicilina, antibiotic foarte bine cunoscut, functionează prin distrugerea și penetrarea pereților celulei bacteriene. În acest fel bacteria moare.

În cazul homeopatiei, metodă a medicinei alternative, rața este „donorul” substanței active. Se iau 35 de grame de ficat de rață, apoi 15 grame de inimă și se lasă la macerat într-un litru de enzime pancreatice și glucoză. Deja îți poți da seama că seamănă mai mult cu tratamente vrăjitorești decât cu un medicament real.

Principiul de activare a acestui așa-zis medicament este diluția iar homeopatia folosește diluția în sistem centezecimal prin care 1 litru de zeamă obținut din acel ficat de rață este amestecat cu 100 de litri de apă. Aici vezi diluție 1C. Dacă luăm un litru din noua soluție și mai amestecăm cu alți 100 de litri de apă obținem o diluție 2C. Adică diluțiile se vor calcula în felul acesta: o soluție XC va reprezenta o soluție în care s-a diluat de X ori conținutul și astfel ajungi la 10^X litri de apă consumați pentru a ajunge la o anumită soluție.

Desigur, după ce te uiți pe fiolele de produse homeopate care prezintă soluțiile ca fiind 30C sau 200C îți dai seama că nu ami găsești nimic din produsul original în pilula ce o primești în farmacie.

Este relevantă aici mențiunea celor de la Morexmed legat de homeopatie prin care aceștia ne avertizează că mecanismele de acțiune ale homeopatiei sunt imposibile:

Axiomele homeopatiei sunt combătute în mod sistematic cu date științifice. Mecanismele de acțiune ale tratamentelor homeopatice sunt, în același timp, fizic imposibile și din punct de vedere științific, total neplauzibile (avand în vedere că marea majoritate a remediilor homeopate au diluții 200 CH – 1 molecula de substanță activă diluata in 10^400 molecule de soluție – ca punct de referință – universul are 10^80 atomi). Pentru a prepara o diluție 30 C ar trebui să existe o molecula de substanță activă în 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 molecule apă. Ar fi necesar un container pentru a prepara această soluție de 30.000.000.000 mărimea Terrei.

De exemplu, preparatul Oscillococcinum, foarte popular pentru tratarea simptomelor gripei conține o diluție 200 CH, având ca ingredient activ o bacterie inexistentă, Oscillococul, obținută din ficat de pasăre. Practic, tableta nu este altceva decât zahar, vandut la suprapreț. În SUA compania producătoare Boiron a înapoiat consumatorilor echivalentul a 12 milioane de dolari, dupa ce instanțele judecătorești au ajuns la concluzia ca medicamentul nu este altceva decât o mare fraudă.

Citește mai multe:
NHMRC releases statement and advice on homeopathy

Un răspuns la “Dr. MIT despre homeopatie: este o înșelătorie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.