Categorii
Știință Tehnologie

LHC, de la CERN, repornește anul acesta [video]

Prezentarea video de mai sus este foarte bine realizată și consider că știința are nevoie de mult mai multe asemenea prezentări. Oamenii de știință sunt văzuți ca fiind niște oameni în vârstă, îmbrăcați în halate și închiși la minte, dar adevărul este mult mai complex.

Când am fost în Munchen, în 2012, la ESO@50 Days, am avut ocazia să fac cunoștință cu oameni de știință care aveau 27-30 de ani plini de viață, glumeți, foarte inteligenți. Ca oricare dintre noi. Un așa om de știință este Tom McFadden, din California, SUA.

Repornirea acceleratorului de particule de la CERN, accelerator care se numește LHC, Large Hadron Collider sau, Marele Ciocnitor de Hadroni, are rolul de a accelera hadroni (barioni, în speță) la viteze foarte mari și apoi de a ciocni două asemenea fașcicule în zone precise unde sunt situate detectoarele de zeci de tone numite ATLAS, LHCb, CMS și ALICE.

Există 31 de particule fundamentale iar hadronii sunt particule elementare care cuprind barioni (protoni, neutroni, lambda, omega și cele șase tipuri de cuarci) și mezoni (pion, kaon, b-zero, eta c). Cel mai des vei vedea că la LHC se vor ciocni protoni, adică barioni, un subset al hadronilor.

Mai jos vezi lista celor 31 de particule fundamentale (subatomice, elementare) via The Conversation:

31-particule-elementare-fizica

Ce se urmărește cu aceste ciocniri? Se știe că atunci când accelerezi la viteze mari particule subatomice și le ciocnești unele de altele tu obții particule noi, observi cum se comportă particulele originare în asemenea cazuri și testezi teoriile curente ale fizicii. Dacă LHC detectează că o particulă nu se comportă precum prezic teoriile, atunci acele teorii vor trebui schimbate.

LHC este centrat pe patru linii de lucru iar repornirea ia mai bine de două luni:
1. energie: cum concentrezi cât mai multă energie într-un loc pentru a obține particule noi (bosonul Higgs a fost descoperit în acest fel)
2. coliziune: vezi ce se întâmplă atunci când ciocnești particule la energii înalte (13 TeV în LHC în 2015)
3. detecție: ce poți detecta în urma coliziunilor?
4. comparație: vedem dacă rezultatele experimentale se potrivesc cu teoria din fizică
5. descoperire: LHC încearcă să descopere particule noi sau să ajute la rezolvare a unor mistere (exemplu: din ce particule este creată materia întunecată, deși LHC nu este cel mai potrivit experiment pentru aceasta)

Mai jos vezi un film de prezentare a celor patru experimente de la CERN: ATLAS, CMS, LHCb și ALICE.

Să urăm succes cercetătorilor de la LHC în doborârea unor noi bariere ale cunoașterii în 2015!

Referințe:
1. Sursa imagine: James Childs, CC BY
2. Sursă primul video.
3. Film pe Vimeo: CERN – ATLAS – The ATLAS Experience from Christoph Malin on Vimeo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.