Categorii
Cultura Știință

Istoria umanității, calendarul tuturora începe acum 12 000 de ani. Suntem în anul 12018 HE

Cei de la Kurtzgesagt au un film informativ foarte interesant în care promovează un calendar comun tuturor oamenilor indiferent de religie. Când scoți religia din calcul, atunci calendarul de azi nu mai arată 2000, ci orice altă cifră.

Kurtzgesagt promovează ideile omului de știință Cesare Emiliani legate de alegerea calendarului în care acum suntem în anul 12018, adică unul care este legat de prima așezare importantă a omenirii: un Templu din sud estul Turciei. Templul respectiv avea stâlpi de piatră înalți de 4 metri și avea o serie de forme sculptate în piatră.

Filmul prezintă istoria civilizației umane din perspectiva evoluției și atrage atenția că un calendar modern ar trebui să ia în calcul marile repere istorice de-a lungul existenței noastre pe planetă și nu repere religioase. După cum știm primele specii hominide au apărut în Africa în urmă cu 3,2 – 3,5 milioane de ani. În urmă cu 80 – 200 mii de ani oamenii au început să colonizeze restul planetei, dar nu a existat nici un fel de cultură scrisă și nici edificii de prin vremea respectivă.

Abia acum 12 000 de ani templul a fost construit în zona Turciei de sud-est, cu 7000 de ani înainte apariției piramidelor. Anul 0 a fost ales ca fiind acum 12000 de ani, atunci când epoca geologică holocenă și revoluția neolitică au început, când oamenii au trecut de la vânători-culegători la un stil de viață static, agricultural.

Omul de știință Cesare Emiliani este cel care a propus calendarul holocen pentru că de atunci noi am început să construim lumea noastră peste lumea prin care am trăit. Cum acum este 2018 conform calendarului religios putem spune că suntem în 12018 HE – human era, era umană.

Pentru cine este interesat există deja un calendar al erei holocene ori al erei umane. Am și eu unul acasă. îl poți comanda de aici.

3 răspunsuri la “Istoria umanității, calendarul tuturora începe acum 12 000 de ani. Suntem în anul 12018 HE”

“un calendar modern ar trebui să ia în calcul marile repere istorice de-a lungul existenței noastre pe planetă și nu repere religioase.”

E un pic de contradictie aici … Un templu e cumva o constructie laica ?

Filmuletul e interesant si instructiv dar nu m-a convins ca perioada ridicarii unui templu trebuie sa fie considerata anul zero. Oricum este o varianta mult mai realista calendarului omenirii decat cea bazata pe Biblie / basmele unui popor de nomazi.

Nu știm la cine se închinau, așa ca putem spune ca acel templu este un reper istoric mai mult decât este un reper religios. Undeva trebuie să ai o demarcație comună, deși știm ca oamenii au ajuns în Americi cu mult înainte de anul 0. Poate acela ar fi momentul pe care să îl numim 0. Acum ar fi anul 30 000 sau 80 000 după caz.

Pai asta ar fi esența omenirii dacă ai scoate religia din calcul ar fi înlocuită de partide politice și tot asa. E totuși fascinant dacă lumea ar exista fără religii. Sa fie doar epoca umanității și atât. Necazul e ca suntem diferiți de la un om la altul. Neacceptarea difetentelor dintre noi Da naștere la conflicte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.