La o mică discuție cu Un Rocker Pletos am aflat că sunt destui care critică Zelist, deși și-au înscris blogurile pe site. Apoi, Leo Laporte vorbea despre Facebook, reclame și date personale. Apoi, încă o mulțime de discuții legate de minusurile Google + (scuze alăturarea oarecum nefericită). Faină treaba și cu lucrurile gratuite.
Ce au aceste subiecte în comun? Oameni nemulțumiți? Da. Doar atât? Am fi de-a dreptul ignoranți să ne oprim aici. Avertisment: dacă nu ești obișnuit să citești mai mult de două fraze pe un blog te anunț că articolul va fi lung, voi vorbi mult în el și nu voi spune nimic.
I’m a sucker for free stuff
Da. Peste tot pe internet pe unde văd ceva gratuit merg și îl iau, dacă îmi place. Uneori, fără să îmi trebuiască tot îl iau. Poate voi avea nevoie de el pe mai târziu. Așa funcționăm mulți dintre noi. Și internetul este calea către o mulțime de lucruri gratuite.
Știm oare câtă muncă este în spatele unor lucruri gratuie cum sunt cărțile digitale despre care scriu pe blog? Sau ne pasă că o bună parte din lucrurile pe care le folosim pe internet sunt oferite gratuit tocmai de companiile pe care le criticăm cu atâta zel?
Da, îmi plac lucrurile gratuite și uit des că ele vin cu un preț.
Tehnica lucrurilor gratuite
Companiile mari ca Google și Facebook oferă lucruri gratuite. Este vorba de serviciile digitale, de la contul social media, până la email sau aplicații web. Sunt o mulțime de lucruri gratuite. Ei nu fac asta degeaba. Oferindu-ne ceva gratuit ne cumpără fidelitatea. Am zis-o plastic, dar așa e.
Ok. Luând din nou cazul Zelist. Îți înscrii acolo blogul și apoi critici că sistemul este aiurea. Ieși din sistem. A, agențiile se uită acolo? Too bad. Atunci folosește sistemul pentru care nu plătești nici un leu și taci odată din gură. Sau măcar trimite un mail cu sugestii înainte de a arunca cu noroi în public. Zic și eu.
De curând TechCrunch critica Google + pentru faptul că le-a șters profilul, deși Mashable și l-a putut menține. Mashable l-a pus la inaintare pe Pete Cashmore și așa a scăpat de ștergerea profilului și s-a ales cu peste 111 000 de fani.
Google +, Facebook, Yahoo, Gmail, Twitter, YouTube, WordPress.com. Sunt (aproape) free. Și au politici proprii. Lucurile gratuite care sunt oferite de aceste companii vin cu un preț.
Care este prețul lucrurilor gratuite oferite prin internet?
În primul rând este bunul simț și respectul. Da, primul preț pe care trebuie să îl oferim pentru un serviciu pa care îl folosim în mod gratuit este bunul simț. Putem critica, dar să o facem într-o manieră acceptabilă, nu asemeneni vitejilor de după monitoare.
Luăm apoi cazul blogurilor. Am dat de comentatori din loc în loc care îi aruncau bloggerului respectiv cu pietre în cap pentru că are din când în când advertoriale. Și, între timp, omul nostru a citit, s-a delectat, s-a informat, s-a bucurat de pe urma articolelor ne-publicitare. Și s-a răzvrătit. I s-a făcut o nedreptate. Hai, nu zău.
Tot legat de bloguri, din loc în loc auzi discuții despre AdBlocker. Dacă respecți bloggerul respectiv și îți place ce articole are, nu umbla cu asemenea măsuri. Măcar nu mai citi blogul, dacă discomfortul unor bannere este prea mare.
Rămânem la bloguri. Citești un articol bun, un tutorial, o poveste care te-a uimit. Omul a muncit pentru articolul acela, dar ți-l oferă gratuit. Tu ce oferi în schimb? Da, e ciudată întrebarea.
Totuși, cand dai de ceva care te-a ajutat într-un fel e de bun simț să dai vestea mai departe, ba chiar să lași un comentariu sau să recomanzi cuiva articolul. Dacă nu faci asta se spune că ai comportament egoist. Ai dat de ceva bun și nu dai mai departe. Shame on you.
Google + și alte servicii în gen au politicile proprii pe care trebuie să le respecți. Acesta este prețul pe care îl dai pentru un produs/serviciu gratuit. TechCrunch nu a respectat asta și a luat o palmă peste cap.
Dacă nu ești atent ai șansa să îți fie șters de pe WordPress.com blogul. De ce? Nu ai plătit prețul cerut: respectarea politicilor și asigurarea unei arhive în orice moment.
De ce crezi că ai acces gratuit la Facebook? Pentru că tu ești drag cuiva? Sunt reclamele din spate care mențin serviciul în picioare. Prețul folosirii Facebook este să oferi date cât mai exacte despre tine. Așa vei primi în profilul tău reclame specifice ție. E ușor să minți în profil, uneori e chiar bine să o faci, dar să nu fie discrepanțe prea mari.
Alte lucruri oferite gratuit: cărți digitale (pdf), imagini, filme, programe. De câte ori ai spus și altora cât te-a ajutat un astfel de produs? Când ceva nu merge e foarte ușor să dăm în cap oamenilor, dar când l-am folosit cum a fost?
E o vorbă: dacă îți place ceva poate că vei spune câtorva prieteni, dar dacă nu îți place ceva, atunci vei avea grijă ca toți să afle. Și noi nu avem nici o vină. Suntem okay cu noi înșine. Not. Eu zic că se potrivește o schimbare: să facem egalitate între cele două situații. Ne place sau nu ceva, să spunem la cât mai mulți oameni.
Internetul este gratuit. Încă.
Plătim doar pentru accesul la el, dar primim în schimb o mulțime de lucruri gratuite. Zic să avem atitudinea potrivită pentru asta.
Așadar, când dai de ceva gratuit pe internet nu ezita să dai vestea mai departe. Și am face bine să nu mai considerăm toate aceste lucruri și servicii gratuite ca fiind un lucru care ni se cuvine. Internetul este un drept universal. Restul sunt privilegii.
Sursa imagine.
24 de răspunsuri la “Îți plac lucrurile gratuite? Citește aici!”
Problema e ca multi, prea multi internauti, nu inteleg ca totusi in spatele unui serviciu oferit gratuit se ascund ore de munca care trebuie recompensate cumva.
Lucrul la site-ul de concursuri online m-a facut sa inteleg ca oamenii pur si simplu au impresia ca cineva este dator sa le ofere lucruri gratis doar pentru simplu fapt ca au abonament la providerul de internet.
Da. tocmai de aia am zis ca internetul este un drept, restul sunt privilegii. Tine de noi sa educam cat putem oamenii!
Gratuit este acest mesaj pe care ni l-ai transmis și pe care cei cu bun simț în vor da mai departe :). Încă ne putem bucura de multe lucruri gratuite în România în ceea ce privește internetul și software-ul. O să vedem ce se va întâmpla în continuare. Să ne citim cu bine.
Sper sa ramana la fel, cel putin in privinta vitezei la net 😀
Astea cred ca trebuiau sa se invete altundeva. Prin asta ar trebui sa se faca diferenta dintre oameni, nu prin bunuri mobile sau imobile 🙂
Da, dar vezi, cultura internetului nu este formata la romanul de rand. Poti gasi totusi la bloggeri u comportament mai… civic legat de internet. Asta pentru ca ei stiu ma bine ce semnifica.
Majoritatea cărților gratuite sunt niște verze sau gulii, copiate din diferite cărți. Spre exemplu ebook gratuit despre Word, copiat de pe net sau din fișierul ce vine care îți explică ce și cum.
În plus poți să critici toate zelisturile din lume gratuite, nu cred că există o lege unde scrie că lucrurile gratuite nu se critică. Și cei care au intrat și au zis că e nașpa au făcut-o probabil fiindcă vroiau să vadă ce se întâmplă și apoi să își zică opinia ca și consumator al acelui servici.
Ai incercat cartile despre care scriu pe blog? Sunt sigur ca iti vei schimba parerea 😀 Da, lucrucrurile gratuite se critica, dar intr-un mod constructiv. am intalnit expresii gen: e de c.. si altele. nu e ok.
Oamenii au o atitudine ciudata fata de lucrurile gratuite, nu numai la noi ci si prin alte parti.
Din ce am observat eu, motivul pentru care apar nemultumirile fata de acestea este legat de asteptari, si nu de lucrurile in sine. Cand omul primeste un lucru care nu este chiar ceea ce ar fi asteptat el sa fie, se simte oarecum inselat. Iar asta este un subiect separat, care ar putea fi dezbatut foarte mult:
– Cum trebuie „sa ambalam” lucrurile gratuite pe care vrem sa le oferim, pentru a ne asigura ca primitorii inteleg perfect despre ce este vorba?
– Cum ne asiguram ca atunci cand gasim ceva gratuit, nu ne aruncam cu capul inainte sa il obtinem doar pentru ca e gratis?
Ca bine ai zis. Da, trebuie ambalate lucrurile cat mai frumos. Totusi, nu poti face ca un lucru gratuit sa fie exact ca unul platit. Efortul ar fi putin cam maricel si, cum am zis, sunt destui acre nu stiu sa aprecieze efortul altora.
Nu trebuie sa le ambalam frumos, ci corespunzator. Tocmai ambalajul frumos ii poate induce pe oameni in eroare. Poate nu am folosit cel mai bun termen cand am spus „ambalare”. Am vrut sa spun ca atunci cand „prezentam produsul”, trebuie sa se inteleaga cat mai bine despre ce este vorba, astfel incat oamenii sa nu isi imagineze ca vor primi altceva. Sa nu ii ascundem anumite defecte sau sa exageram calitatile.
In cazul blogurilor, nu toti cititorii stiu ca autorul articolelor munceste din greu pentru a crea acel continut, si ca isi doreste sa isi monetizeze munca. Cum toata lumea stie ca blogurile sunt mai de succes cand au mai mult trafic si comentarii (o generalizare care nu e neaparat adevarata), cititorii isi imagineaza ca doar pentru ca au intrat sa citeasca/comenteze un blog, si-au facut datoria de a-l ajuta pe blogger. Iar ce li se cere suplimentar (sa se impiedice de un advertorial, sa vada un banner, etc) este perceput ca si „plata suplimentara”, care genereaza nemultumiri.
Ca si solutii, cred ca ar trebui sa incepem sa le explicam cititorilor ca traficul si comentariile sunt nu doar o confirmare a calitatii muncii noastre, ci si un instrument care genereaza niste venituri (cititori mai multi = campanii si bannere mai multe si mai scumpe). Ca daca am renuntat la jobul nostru si am inceput sa muncim mai mult/serios la blog , dorim sa castigam niste bani din treaba asta. Cred ca majoritatea bloggerilor nu sunt constienti ca ei de fapt vor sa faca bani din blog (ca scop principal), asa ca nu e de mirare ca nici cititorii lor nu stiu.
Am ajuns la concluzia asta dupa ce am intermediat prin proiectul meu mai mult de 12.000 de oferte gratuite. Dupa ce mi s-a batut obrazul ca ma imbogatesc de pe urma traficului/donatiilor (si chiar nu e asa, din pacate :P). Dupa ce m-am balbait cand m-a intrebat Vali ce anume doresc sa obtin cu proiectul meu (nu imi era clar ca daca nu reusesc sa il monetizez, il condamn la moarte).
Speechless 😛 . Ma bucur ca ai lasat comenatriula sta pentru ca tu esti cel mai in masura sa explici cum vine treaba cu lucrurile date gratis. Si e drept ca trebuie sa mai atragem atentia cu privire la comportamentul oamenilor pe internet. Stii cum e: feel free to take, fell free to share.
In general noua Romanilor ne convin lucrurile gratuite (ne sade in fire), cand te gandesti cat au muncit altii pentru acea informatie, soft etc.
In schimb cand ceva nu functioneaza(cu toate ca e gratis), devenim critici si nu ne convine. Eu cred ca ar trebui sa devenim mai indulgenti si sa ne multumim cu ce avem. De bine de rau internetul ne ofera posibilitati nelimitate si este cea mai buna cale spre succes!
Dar calea spre succes inseamna munca din greu, nu neaparat munca multa. Un lucru adesea omis.
P.S. semneaza-te cu un nick sau un nume de om, nu cu cel al afacerii pe care o promovezi. Imi place sa vorbesc cu oameni!
Asa m-am obisnuit sa folosesc nume de firma, de acum stiu si o sa semnez cu numele meu.
In rest ai atins un subiect interesant (ne plac lucrurile gratuite), si suntem putim zgarciti cu altii.
Asa mai merge. 😀 Asta e natura umana peste tot: vrem sa primim, dar sa nu dam. Cred ca e nevoie, asa cum a zis Cristi mai sus, sa educam cumva oamenii care umbla pe internet si sa fin sinceri atunci cand specificam ce contine acel lucru gratuit si ce asteptam avem si noi de la ei.
@ Costy 1982 si @ Manuel: Ma bucur ca v-ati inteles pana la urma 🙂
Eu evit sa acord sprijin cu caracter periodic de teama sa nu devina obligatie. In momentul in care observ persoane ca profita de bunatatea mea, ii tai de pe lista si nu refuz sa mai lucrez cu ei chiar si pe bani. Vizavi de lucrurile gratuite prezente pe internet sunt multe de spus – depinde in primul rand si de alternative.
Hai sa-ti dau un exemplu. Sunt cinefil. Imi plac filmele. Dar in Focsani nu avem cinema. Singura modalitate de a-mi satisface aceasta placere tine de internet. Trebuie sa ma simt prost pentru ceea ce fac? Nu cred. Mentionez ca distributia de filme pe dvd in romania este sub orice critica.
Ca blogger, chiar ii invit pe cei care ma citesc sa „fure” cate o idee si sa o puna in aplicare. Sa o „fure” si sa scrie asa cum crede el de cuviinta. Daca vroiam sa-mi protejez ideile mi le lasam in tartacuta.
Imi place ca imparti cu noi toate cele. De la tine am aflat o serie de lucruri de la prima mana, sa zic asa. Cum este revolutia din Islanda 😀 Si ca faptul ca inetrnetul ne aduce stirile pe care media clasica le ascunde. De aia trecem aici ideile ca oamenii sa le ia si sa lucreze pe baza lor. De aia se aplica la mine Creative Common 3.
Eşti liber să:
partajezi cu alţii — dreptul de a copia, distribui şi transmite opera.
remixezi – dreptul de a adapta opera
a face utilizări comerciale ale operei
n următoarele condiţii:
Atribuire — Trebuie să atribui opera în maniera specificată de autor sau licenţiator (dar sub nici o formă care ar sugera faptul că aceştia te-ar susţine sau ar aproba folosirea de către tine a operei).
Eu consider ca o persoana care te critica iti face un bine. Si eu detin un site iar cei mai multi oameni spun „imi place, e super”. Sunt putini cei care m-au criticat si lor de multumesc in mod special pt ca fara ei situl ar fi fost mult mai putin finisat.
Ce-i drept si faptul ca iti zic ca e super conteaza. Este vorba de implicare. Intr-adevar conteaza cel mai mult criticile constructive. Cum am zis mai sus, e ok sa spui ca unserviciu are deficiente, dar nu e ok sa arunci cumizerie in el atata timp cat il folosesti 😀
P.S. Ti-am editat numele pentru asa imi place : sa discut cu oameni, nu cu firme. Daca zici ceva interesant fii sigur ca vor veni oamenii la tine. Ca nu ai SEO boost pe keywordul cu 360romania, asta e. Am pus regula sa nu se faca treburi de genul pe blogul meu. Pe unde merg ma semnez Manuel.
Plus ca blogul meu e dofollow, asa ca si linkurile din comentarii isi au rostul. 😀
„Ca nu ai SEO boost pe keywordul cu 360romania, asta e.”
Motivatia este brandingul nu SEO. Dar regulile casei sunt regulile casei: trebuie respectate.
„Daca zici ceva interesant fii sigur ca vor veni oamenii la tine.”
Sunt un veteran pe net: stiu in mare cum merg treburile 🙂 In mod cert ai dreptate – cu o mica observatie, daca spui ceva CONTROVERSAT vin si mai multi la tine 😉
„Este vorba de implicare. Intr-adevar conteaza cel mai mult criticile constructive.”
Am invatat sa am rabdare cu oamenii. Chiar si o critica generica de gen „nu imi place cum arata” poate fi utila daca ai rabdare sa il tragi de limba pe respectivul / respectiva.
Da, uitasem subiectul controversat. Ala sigur aduce trafic 😀
asta-s eu lasandu-ti un comentariu la acest articol pe care l-am citit.
iti las pentru ca e gratis, cand o sa pui pe fie pe bani, o sa ma gandesc de 2 ori inainte sa apas pe SUBMIT :))
:))