Space.com ne arată cum este să petreci 4 ore pe Stația Spațială Internațională. ISS face o orbită la fiecare 90 de minute, este situată la peste 340 de kilometri altitudine și orbitează cu o viteză de 7km/s, cade spre Pământ cu 100 de metri pe zi din cauza frecării cu aerul rarefiat de acolo.
Puțini știu că astronauții nu plutesc la bordul ISS pentru că acolo nu mai este gravitație, ci pentru că forța gravitației este anulată de forța centrifugă. La înălțimea de 340 de km, pe unde orbitează Stația Spațială Internațională gravitatia este cam la 90% din ceea ce simțim noi la sol, adică aproximativ 8,84 m/s^2, fată de 9,82 m/s^2 la sol (formula de calcul g la inaltimea h este gh = g0 ( raza Pam / (raza Pam + h))^2. Detalii pe Wikipedia.
Vezi si tabelul cu gravitatia in functie de altitudine:
ISS are rolul de a face multe teste și descoperiri din lumea tehnologiei iar trei dintre cele mai mari descoperiri de la bordul ISS sunt: detecția indirectă a materiei întunecate, modul în care corpul uman suferă transformări în spațiu și ce metode se pot folosi în lupta cu cancerul.
Între timp, admiră filmul de mai sus și gândește-te că în timpul vieții tale vei putea merge pe Lună să bei cafeaua.