Categorii
Tehnologie

Munivo, Snake Bot și alte invenții interesante

Pe zi ce trece citesc tot mai multe despre lucruri interesante și noi. Când vine vorba de invenții lucrurile stau cât se poate de clar: trăim într-o lume avidă după tehnologie, gadgeturi și confort sporit. În foarte multe cazuri nu este uitată utilitatea invențiilor. Așa cum ne-a învățat la master la Inventică și Inovație în Inginerie o invenție este rezultatul a trei lucruri: activitate creativă, împlinirea unei nevoi și aplicabilitate.

În caz că nu știai, în România există cursuri speciale unde ești învățat ce este o invenție și cum poți realiza una. Bineînțeles că nu toți avem șansa de a face invenții, dar acele cursuri au menirea de a deschie orizonturile gândirii. Și da, activitatea de inventator are o componentă creațională (talent), una de învățare și apoi una de muncă asiduă. Drumul de la concept la un proiect aplicabil nu este tocmai ușor, dar nici imposibil, după cum poți vedea la proiectele de mai jos.

Munivo – harta pentru orbi

Realizată de către designerul Calin Giubega, această hartă pentru orbi este un aparat care se prinde pe mână și care are patru sfere situate pe partea interioară a mâinii. Când radarul instalat în aparat detectează un obiect sferele se deplasează către centru semnalizând existenta obstacolului.

Mai multe detalii găsești pe websitul Yankodesign. De acum încolo te poți lipsi de câinii de companie, cel puțin în parte. Bineînțeles că nu rezolvă întru totul problema de orientare a nevăzătorilor, dar e un pas foarte mare înainte. Via [Neatorama].

Snake Bot – asistentul robotizat

Cum ar fi dacă operațiile pe cord s-ar face mai repede, mai sigur și mai bine? Visuri? Nu cu Snake Bot, un robot foarte flexibil care poate intra printr-o incizie mică în zona toracelui și poate ajunge ușor la locul cu probleme. Cu o cameră prinsă în vârf aparatul, format din 102 segmente, va ajuta la recuperarea foarte rapidă a pacienților.

Howie Choset, de la Universitatea Carnegie Mellon, co-autor al invenției, a afirmat că oamenii vor putea fi trimiși acasă foarte repede, chiar și la 24 de ore de la operație. Acum parcă nu îmi mai este frică de accidente prea mari. Mai avem de așteptat până vedem așa ceva prin curțile spitalelor noastre, dar este bine să știm că așa ceva există. Via [Neatorama].

Casca de ras pe cap

Ei bine, vestea cu inveția aceasta a făcut înconjurul lumii de câteva ori deja. Este vorba despre o cască specială care are rolul de a te rade pe cap. De acum încolo, când vezi vreun militar purtând cască, să știi că el tocmai își face o chelie de toată frumusețea.

Trecând peste apectul comic pot spune că își are utilitatea, mai ales că unii bărbați încep să își piardă părul destul de repede. Demonstrația o vei vedea în filmul de mai jos. Să nu uit să îmi rezerv și eu una pentru viitor. Cei de la Gizmodo zic că este un aparat prostesc, dar numai viitorul va putea vorbi de atracția pe care o va avea în rândul oamenilor. Via [Neatorama].

Draperia fermecată

Un om foarte inteligent zicea la vremea lui că o tehnolgoie foarte avansată va fi ușor confundabilă cu magia. Același lucru îl pot zice și despre această draperie care urmărește oamenii și nu le permite să vadă în interiorul salonului.

Folosindu-se de camere video și senzori de proximitate, un laptop comandă draperiei să se deplaseze înainte și înapoi. Este interesant de observat reacția oamenilor. Dincolo de aspectul ludic aici este vorba de tehnologie avansată care este aplicată în foarte multe domenii. Exemplu ar putea fi automobilele de la Google Street View care se conduc singure. Mă refer la cele folosite în zona Los Angele, anul trecut. Welcome to the future! Via [Tehnorama].

Mănuși aruncătoare de flăcări

În război se foloseau aruncătoare de flăcări pentru a-i scoate pe soldați din tranșee. Nu era deloc o întâlnire plăcută.

Ne putem bucura că aceste mănuși nu sunt altceva decât aparatul folosit de J&M Workshop, o companie care se ocupă de efecte speciale, pentru a face o mică demonstrație. Cât de mulți dușmani crezi că vei avea dacă îți faci așa ceva? Îți zic eu: nici unul. Deloc de neglijat, această invenție ar putea avea și utilizări mai practice precum aruncarea de insecticid prin via bunicilor.Via [Neatorama].

7 răspunsuri la “Munivo, Snake Bot și alte invenții interesante”

Munivo, Snake Bot și alte invenții interesante - Ziarul toateBlogurile.rospune:

[…] Munivo, Snake Bot și alte invenții interesante Sun Feb 13, 2011 3:18 am Pe zi ce trece citesc tot mai multe despre lucruri interesante și noi. Când vine vorba de invenții lucrurile stau cât se poate de clar: trăim într-o lume avidă după tehnologie, gadgeturi și confort sporit. În foarte multe cazuri nu este uitată utilitatea invențiilor. Așa cum ne-a învățat la master la Inventică și Inovație în […] […]

Eu nu pricep de ce nu sunt in magazine chestiile astea? De ce se chinuie populatia lumii daca sunt atatea lucruri care ii fac viata mai usoara?
Ce funny sunt casca si draperia:))

Pai, nu sunt in magazine pentru ca unele sunt in stadiu de priect, altele scumpe iar altele greu accesibile. 😀 Populatia lumii se chinuie din cauza lumii insesi.

Super tare draperia… poti s-o folosesti penutr a atrage atentia trecatorilor asupra produselor din vitrina. Pentru ca ea ar obstructiona vederea trecatorilor, acestia ar deveni mai curiosi, poate ar intra si in magazin…

Criminala casca de ras pe cap:)). Vreau si eu una ca m-au terminat frizerii astia care oricum tund la fel ca si casca aia-UNIFORM.

Tot unifmora o sa ne fie si noua chelia. Incep si eu incetul cu incetul 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.