Categorii
Tehnologie

GOCE, Raspberry Pi USB computer și Railgun

Satelitul GOCE al ESA a demonstrat că Terra are un câmp gravitațional fluctuant!

Așa cum am mai zis și cu alte ocazii, tehnologie nu este numai smartphone și IT&C. Este mult mai mult decât atât. Unele dintre descoperirile și invențiile care se fac sunt atât de uimitoare încât zici că filmele SF se aproprie de ralitate. Și totuși este posibil.

GOCE: avem un câmp gravitațional fluctuant

Oarecum nu mă miră acest fapt, dar, după ce vei vedea filmul demonstrativ, te vei întreba la fel ca mine: chiar așa de mare este diferența!? Știm că Terra este sferică, dar nu și câmpul gravitațional. GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) este un satelit lansat de ESA pentru a studia densitatea scoarței terestre și a oceanelor și pentru a crea o hartă 3D a câmpului gravitațional.

Cum face acest lucru? Se folosește de trei perechi de accelerometre (au și unele smartphone-uri așa ceva) montate perpendicular, două câte două, pentru a măsura și cele mai mici diferențe în atracția făcută de planeta noastră. Studiul este fașcinant și ajută foarte mult la studierea dinamicii litosferei și a oceanelor.

Cu alte cuvinte, dacă știi că ai un câmp gravitațional fluctuant, atunci poți ajuta la prezicerea unor catastrofe în largul oceanelor și nu numai. Iată, mai jos, cum ar arăta planeta noastră dacă ai putea vedea undele gravitaționale 😀 Via [Neatorama].

Raspberry Pi USB computer – un PC de buzunar

Noul model de PC inventat de către David Braben este numai de dimensiunea unui stick USB și are următoarekle specificații: procesor de 700 MHz ARM11, 128 MB de memorie RAM și placă video cu OpenGL care poate ajuta la afișarea filmelor de 1080p. Hai să zicem că ai avea un Pentiun II pe care îl pui la breloc.

Când mă gândesc că primul meu calculator a fost un AMD la 300 MHz și că eram mândru nevoie mare cu el…. iată că tehnologia uimește din nou. Se pare că David vrea să creeze o clasă nouă de PC-uri care să fie date la preț foarte mic, 25 dolari, ba chiar să fie oferit gratuit școlarilor. Kudos din partea mea 😀

Iată mai jos filmul de prezentare și sper că fundația lui Raspberry PI va reuși să ducă la bun sfârșit acest proiect. Via [Mashable].

Railgun – tunul viitorului

Railgun (tunul electromagnetic), este o armă care se folosește de curentul electric pentru a accelera un proiectil până la viteze de Mach 6 (hipersonice). Un glonte poate avea viteze între 290 m/s și până la 720 m/s (Kalashnikov).

Cei implicați în proiectul GA Blitzer Railgun pot lansa proiectile cu viteze de până la 2 km/s, adică de șase ori mai rapide decât viteza sunetului. Cei care au făcut această armă sunt angajați ai General Atomics și Boeing. Proiectilul lansat în imaginea de mai jos parcurge 7 kilometri și apoi trece printr-o placă de oțel ca și cum nu ar fi nimic.

Ideea din spatele acestui proiect este ca, odată cu lansarea cu viteză foarte mare a unui asemenea proiectil, acesta să poată străpunge și învelișul tancurilor. Deși acest lucru este obținut și prin tehnologia convențională se dorește eliminarea folosirii încărcăturilor explozive. Filmul îți povestește câte ceva din acest proiect. Via [Geeksaresexy].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.