Categorii
Tehnologie

Era pielii artificiale

Nu foarte departe de vremea noastră vom avea mașini care, după ce au fost zgâriate, își vor reface învelișul (azi vopsea).

Datorită unui polimer inventat de către cei de la Case Western Reserve University vopseaua viitorului sau alte învelișuri se pot repara dacă orientăm lumină UV înspre ele. Este nevoie de mai multă lumină UV decât cea naturală, deocamdată. Putem numi noul polimer piele artificială și nu cred că greșesc. Va avea menirea de a proteja conținutul și se va putea repara de la sine, funcții binecunoscute ale pielii.

Ți se pare puțin cam nebunească ideea? Urmărerește filmul de mai jos și explicațiille. Cei de la Geekaresexy zic că va fi numai bun de folosit pentru mese sau vopsele de automobile. Sigur va fi folosit pentru mult mai mult decât atât.

Conform Popsci.com se pare că NASA vrea să „îmbrace” avioanele cu un asemenea înveliș în următorii 20 de ani. Se pare că s-au făcut teste și cu beton care se repară la lumină și cu apă. În mod sigur este cel puțin interesant să vezi așa ceva sub ochii tăi.

Cred că trăim o epocă în care se întâmplă lucruri extraordinare. Dacă pe la finele secolului XIX și începutul secolului XX oamenii ziceau că nu se mai poate inventa nimic, iată că la începutul secolului XXI ni se deschid o mulțime de uși în domeniul tehnologiei. Sweet.

Foarte interesantă mi se pare ideea creării unei pieli pentru viitorii roboți, care, interesant lucru, le va permite să simtă. Zhenan Bao, cercetătoare la Universitatea Stanford, numește materialul „super piele” și nu este altceva decât un senzor extensibil care poate detecta și atingerea unei muște. Ea lucrează și la detectarea cu acest senzor a materialelor chimice sau biologice.

În imaginea de mai jos este vestita super piele (super skin) care este formată dintr-un tranzistor organic, format la rândul lui din polimeri flexibili și din materiale care au la bază Carbonul.

Gata, cred că îmi pregătesc de pe acum banii pentru un costum care se va regenera și acre va vorbi cu mine. Abia aștept! Ți-ar plăcea un tip de îmbrăcăminte care se repară și care vorbește cu tine?

3 răspunsuri la “Era pielii artificiale”

Vopseaua viitorului sau pielea artificială se poate repara dacă orientăm lumină UV înspre ele : Movi Lifeessencespune:

[…] Conform Popsci.com se pare că NASA vrea să “îmbrace” avioanele cu un asemenea înveliș în următorii 20 de ani. Se pare că s-au făcut teste și cu beton care se repară la lumină și cu apă. În mod sigur este cel puțin interesant să vezi așa ceva sub ochii tăi. Mai multe detalii aci. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.