Categorii
Tehnologie

Bionica sau cum SF-ul devine minciună

Biomecatronica (sau bionica) are scopul de a crea sisteme care unesc părți mecanice, electronice și biologice. Brațul bionic a fost o bună perioadă de timp un mit și o frumoasă perpectivă SF. Până de curând.

Petrec multe ore zilnic căutând dovezi ale faptului că trăim o eră extrem de interesantă. Ceea ce se petrece azi va pune bazele unui viitor tehnologic foarte diferit de ceea ce vedem azi.

Încă din 2009 s-a lucrat la un braț mecanic (+electronic=mecatronic) care să fie controlat numai cu gândul utilizatorului. De fapt, brațul acesta este controlat prin fir, odată ce senzorii preiau semnalele electrice de la nervii celui care îl folosește.

Așa cum a văzut și Pierpaolo Petruzziello treaba aceasta se face prin punerea senzorilor în contact direct cu nervii ce vin la mână. Din ce zice el a trebuit să depună un efort considerabil ca să învețe să controleze acel braț. Dar a reușit. În câțiva ani buni cei care vor pierde un membru se vor putea bucura de o replică mecanică destul de bună.

Brațul a fost creat în cadrul Proiectului LifeHand de către Laboratorul Robotica Biomedica, din Roma, Italia. Via [Discovery].

4 răspunsuri la “Bionica sau cum SF-ul devine minciună”

1. sf-ul nu devine minciuna, ci isi indeplineste rolul – cele mai importante inventii provin din sf, aici au luat nastere si au fost intoarse pe toate fetele si apoi au fost preluate in laboratoarele de cercetare; impingerea in umbra a sf-ului se va resimti peste cativa ani;

2. pragul critic in bionica este muschiul; doar el mai lipseste; ceea ce fac ei acum pe baza de pistoane este o jucarie, aspect recunoscut inclusiv de taticii japonezi in ale roboticii; raspunsul cautat se afla pe o alta carare; in stiinta de granita, uneori, pentru a gasi drumul corect trebuie sa mergi putin inapoi si sa o iei pe o alta carare.

ECand am zis ca devine minciuna m-am referit la faptul ca devine realitate si nu ii mai putem zice SF. Cat priveste muschii, parca auzisem ca se face ceva in directia asta. Trebuie sa mai cercetez. Oricum ai lua-o, se pare ca vom avea un viitor interesant cu tehnologiile astea 😀

E minunat sa traim in secolul tehnologiei si inovatiei, ce a fost pana acum nu era la un asemenea nivel.
Dupa parerea mea tehnologia va face ,(pasi imensi) ‘ in urmatorii 10-20 de ani. Mai nou se lucraza cu nano-roboti care vor revolutiona medicina si materialele viitorului. Eu cred ca muschiul de care vorbesti va fi facut cu ajutorul nano-tehnologiei.

Sau vor folosi un cauciuc mai special, care reactioneaza la curent electric. Sa nu uitam ca sunt materiale plastice nou inventate care conduc curentul electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.