Categorii
Tehnologie

Samarai Monocopter – noua jucărie tehnologică de la Lockheed Martin

Un lucru știut este că elicopterele sunt aparate de zbor mai complicate decât avioanele, tocmai pentru că sistemul care permite palelor să aibă trei mișcări (bătaie, baleiaj, pas [fig 1.1, pag 4]) este la rândul lui foarte complex.

Și asta în condițiile în care fiecare elicopter are cel puțin trei pale (pală – aripa de lățime mică prinsă de axul central, i se mai zice și aripă rotativă). Ce ai zice să vezi un elicopter cu o singură pală? Există și se numește Samarai Monocopter, creat de către aerienii de la Lockheed Martin.

Folosind principiile aplicate la semințele de arțar (formă, centru de greutate, etc.), care pot fi purtate de vânt la distanțe destul de mari de copac, ei au creat un elimonocopter foarte interesant. Este cam greu de controlat, dar ce au reușit băieții este incredibil. Samarai decolează, zboară de colo-colo și apoi aterizează. Odată pus la punct un asemenea sistem ar fi chiar mai iefitn de făcut decât un elicoper normal, dar nu știu dacă va ajunge la performanțele elicopterelor de azi.

Am să fiu atent la dezvoltarea proiectului și sper să se ajungă la un model care să transporte și oameni. Din câte văd mai avem cel puțin 5-10 ani până acolo, dar viitorul sună bine. Go monocopter, go. Via [PopSci].

14 răspunsuri la “Samarai Monocopter – noua jucărie tehnologică de la Lockheed Martin”

La fel a fost si cu elicopterele. Vibratiile erau dusmanul numarul unu, pana au reusit sa puna la punct tipul de rotor de care am vorbit mai sus sau au folosit alte materiale. daca vor sa faca un proiect bun, il vor pune la cap asa cum trebuie.

Deci imaginează-ți că ești înăuntru și începe ăsta să se învârtă, probabil că e pentru astronauți că pentru oameni normali nu văd aplicația. Poate rotorul să aibă o singură elice dar tot ai nevoie de coadă și de un fuselaj ca cele din zilele noastre.

Bineinteles ca are nevoie de coada si fuselaj, dar corpul monocopterului nu se va invarti. Doar pala 😀

Sper sa nu ma roteasca pana ma iau dracii, daca ma dau vreodata cu un monocopter. Pana la urma, tehnologia in general e o copie a naturii, cum e racheta de tenis o prelungire a mainii 😛 Multumesc pt comentariul de pe blogul meu de la articolul cand am anuntat ca nu mai scriu o perioada (am sters articolul ala :D)

Ma bucur ca ai revenit. Scrie in continuare ca si cum ai scrie pentru tine. Tot ce scrii acolo poti uni intr-o care numai buna de vandut intr-un an 😀

Interesant… ce mai inventeaza si oamenii astia:D

Apropo, stii de robotul ala „zburator” care seamana cu un pescarus? Era un video interesant pe TED… Nu mai tin minte daca ai scris despre el pe blog sau nu, dar eu am primit link-ul ala de la un coleg… Desi cred ca-l stii, ca vad ca esti la curent cu chestiile astea 😉

nu stiu daca ar putea avea o transpunere practica… in cazul in care cocpitul nu ar fi format dint-un sistem de giroscoape performante care sa reuseasca sa nu permita sa nu invarta in halul ala pasagerii!

Stai ca sunt in teste. Hai sa ne uitam la elicoptere. tot galagioase sunt, dar asta nu mai deranjeaza pe nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.