Categorii
Tehnologie

Eyeborg Project: bionica sau cum cyborgii sunt printre noi

Eyeborg Project este un proiect prin care Rob Spence și Kosta Grammatis au introdus o cameră de filmat în ochiul prostetic al lui Rob. Rezultatul este impresionant chiar dacă calitatea filmării lasă de dorit.

Pentru a sărbători lansarea noului joc video Deus Ex Human Revolution Square Enix l-a contactat pe Rob Spence pentru a face micul documentar de mai jos. Vei rămâne uimit, dar cyborgii sunt deja printre noi. Nu este vorba de mecanisme chiar ca în filme, dar ne apropiem vertiginos de bionica visată în copilărie.

O bună parte din ceea ce vei vedea mai jos sunt aparate medicale care ajută pacienții să meargă sau să țină un pahar în mână. Picioare mecantronice (mecanice + electronice), care te pot ajuta la urcarea scărilor și brațe sau gambe multi-rol (se pot înlocui cu alte aparate funcționale) sunt doar începutul.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei vom ajunge la un punct în care oamenii vor beneficia de aceste augmentări și vor putea efectua acțiuni imposibile chiar pentru un om normal. Ca și operația de schimbare de sex (care mi se pare o prostie fenomenală) dacă poți face un lucru nu înseamnă că trebuie să-l și faci.

Zic asta pentru că unii oameni vor dori să li se amputeze brațe sau picioare pentru a deveni și ei cyborgi. Acolo va trebui sa intre în joc etica și să stopeze acțiunile în genul. Ce-i drept, etica în tehnologie a demonstrat că este o etică… situațională și se vor găsi metode prin care oamenii să își altereze condiția naturală. God help us all.

Vei afla și tu despre PowerKnee, despre microcipul pus în spatele retinei pentru a reda vederea, despre cum pot acești oameni să își miște brațele cu puterea minții. De fapt, atunci când vrei să faci ceva cu mâna se transmit anumite semnale electrice către mușchi. Acele semnale electrice sunt transformate în comenzi pentru aparat. Ingenios.

Admiră și tu cum tehnologia poate veni în ajutorul oamenilor nefericiți. Go, tech, go. Via [Fulgerică].

2 răspunsuri la “Eyeborg Project: bionica sau cum cyborgii sunt printre noi”

Deus Ex… primul joc adevarat pe care l-am jucat prin liceu.. era un demo.. f tare jocul… apoi am cautat si varianta full, dar n-am gasit-o si m-am lasat pagubas 🙂 chiar e fain jocul, comparativ cu CS sau alte jocuri unde tragi in prostie, fara pic de strategie:D

Totusi, si Deus Ex este oarecum liniar. am mai jucat si varianta mai veche in urma cu destul timp. Fain 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.