Categorii
Online

Another day in Paradise – proteste ACTA și lucrurile plătite

Nu mă așteptam ca discuțiile despre ACTA să prindă asemenea tracțiune. Cum era de așteptat, unii sunt pentru ACTA, alții împotrivă. O parte dintre bloggerii care sunt pentru ACTA sunt cei cărora li se fură articolele foarte mult și au dreptatea lor. ACTA nu va rezolva problema asta DACĂ va fi orientată numai pe urmărirea traficului utilizatorilor ca ei să nu mai ia materiale de pe torente.

Sunt șanse mari ca ACTA să nu îi ajute deloc. Legile (legea) care ar urma să se aplice în România după adoptrea ACTA în PE, în iunie, vor trebui să fie în mod inteligent construite, dacă e vorba să protejeze și articolele de bloguri/site-uri. Când ai auzit de legi bine construite la noi și, mai ales, de aplicarea lor?

Eftimie are dreptate când spune că ACTA nu ne place pentru că ne va fi frică să mai luăm de pe torente. Din punctul ăsta de vedere ACTA ar fi bună. Nu e român nepătat la capitolul ăsta și cred că vom învăța să ne educâm forțat și să ne orientăm către softuri free. Măcar de ar fi așa. Pirateria nu va oprită niciodată, că ne convine sau nu.

ACTA a eșuat înainte de a fi aprobată și asta tocmai pentru că se vor găsi metode să faci rost, prin internet, de orice vei vrea. Când ISP-urile gen RDS sau Romtelecom vor avea voie să îți verifice fiecare bit ce iese și vine de la tine toți se vor vedea obigați să folosească mesaje criptate, automat sau nu.

ACTA nu zice nimic de ceva atât de specific ca în filmul de la Roboți, dar evenimentul SOPA, a arătat că trebuie să ne pregătim pentru situațiile din film. De fapt, ACTA este atât de general încât lasă loc de prea multe interpretări. Faptul că zice că statele trebuie să respecte dreptul la intimitate este fix zero. Repet, după acceptarea ACTA în PE, va conta foarte mult cum vor fi puse la punct legile de la noi.

Azi, pe 11 februarie 2012, este protest anti-ACTA și în Brașov, în Piața Sfatului, la ora 17:00. Pe tema protestelor Tudor a zis că este de acord cu discuții civilizate. Zic că și una și alta sunt bune la momentul potrivit. Bogdana Butnar e explicat destul de simplu ce este ACTA și de ce are șanse mari să nu fie bună deloc.

Pentru alte informații citește varianta în română a ACTA sau cea în engleză. Bogdan Manolea a scris câteva articole pe tema ACTA încă de la început. El e probabil unul dintre puținii informați cap-coadă din punct de vedere juridic și tehnic în legătură cu ACTA.

Au apărut mai multe site-uri care protestează împotriva ACTA, printre care: Stop ACTA și Despre ACTA. Am pus și eu bannerul în sidebar. Ia-l și pune-l și tu pe blog.

Două lucruri bune are ACTA: oprirea pirateriei și a protejarea drepturilor de autor.
Două lucruri rele are ACTA: aruncă intimitatea utilizatorilor la gunoi și dă mână liberă cenzurii pe internet.
Două lucruri în care a eșuat deja ACTA: pirateria va continua iar noi vom găsi metode prin care să ascundem traficul de ochii ISP-urilor.
Două lucruri poți face în legătură cu ACTA: să fii informat citind actul și să acționezi.
Două lucruri de învățat de la ACTA: să fim mai responsabili iar companiile să își actualizeze modelul de business (vezi exemplele mele de aici, la subtitlul „Hollywood se opune mereu new media”, ultimele cinci paragrafe).

Că tot am pomenit de lucruri plătite, azi mi-am făcut update la tema profesională de blog pentru care am dat bucuros $80. Thesis 183 nu aduce prea multe lucruri noi, dar abia aștept Thesis 2. În lucrurile care îmi sunt importante prefer să plătesc pentru că un soft plătit are oarece avantaje. I am a happy Thesis user. O sâmbătă faină clanurilor anti-ACTA.

6 răspunsuri la “Another day in Paradise – proteste ACTA și lucrurile plătite”

Fara sa ma intereseze persoane anume, a facut cineva care se plange de „furat articole” macar o data plangere penala ca sa vada cum functioneaza in momentul asta legislatia in vigoare?

Felicitari pentru tema!

Nu prea am auzit de asemenea cazuri. Sunt destul de dificil de instrumentat, sau autoritatile se misca reu, nu stiu, dar oamenii nu s-au aruncat prea mult in a da in judecata ici si colo.

Tema m-a salvat de cateva probleme de securitate pe care multe bloguri le au :))

Manuel, e lungă, foarte lungă discuţiua şi e nevoie de ani de experienţă în multe domenii conexe IT pentru a o purta la un nivel dincolo de Cafeneaua Veche. Cum specialişti sunt prea puţini, discuţiile generale care se poartă, au o valoare simbolică.
Aşa cum am scris în Vox populi, ACTA+SOPA sunt o foarfecă menită să instaureze fascismul mondial. Şi când spun asta, SUNT FOARTE BLÂND! Lucrurile sunt mult mai grave. Vezi turnurile gemene, prin care s-a instaurat obligativitatea amprentării la intrarea pe teritoriul USA. Amprentarea obligatorie, e o procedură penală. Deci, orice străin, e un infractor periculos. Interesant? Aşa mă gândeam şi eu! E nevoie de o trezire la nivel planetar pentru a ieşi din tiparele „homo neandertalensis” conform cărora ne comportăm… La noi, totul se rezolvă cu măciuca. Că acum măciuca se cheamă „tonfu” şi „lacrimogene + gloanţe de cauciuc” & Co., esenţa este tot forţa brută şi impunerea punctului de vedere acceptat, recomandat, indicat. Italienii, au o vorbă:
„Volontario, per la forza di baionetta.” De bunăî voie, sub ameninţarea baionetei. 😉

Nu ma pot pronunta in legatura cu multe lucruri. Sunt tot felul de teorii care vorbesc de dominatii si alte asemenea. Tto ce vad eu este ca unele companii devin prea puternice si isi cauta intaresul peste tot, chiar daca este sa dea bani sanatosi pe unde trebuie. Lacomia i-a dus departe!

Ce ma deranjeaza cel mai mult la forma actuala ACTA este ca nu tine cont de legislatia actuala si a tinut departe institutiile conexe drepturilor de autor. Din fericire, politicienii au inceput sa constientizeze forta alegatorului cu acces la internet.

Sau doar mimeaza ca ii intereseaza. Presiunea din partea mai multor oameni poate face cate ceva. Interesant cum avem si acum legi in domeniu (slabe, ce-i drept), dar nu s-au aplicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.