Categorii
Cultura

Documentar: printarea 3D decide viitorul

Printarea 3D este un proces prin care se creează obiecte fizice strat cu strat, pornind de la un model 3D stocat în memoria calculatorului. De obicei se folosesc materiale plastice sau rășini pentru a crea obiecte durabile iar procesul poate dura de la ore la zile.

Un asemenea printer 3d poate costa 500 de euro, 499 USD sau chiar 40 000 de dolari. Scopul principal al miscării printerelor 3D este de a oferi fiecărui om puterea să creeze chiar în casa lui obiectele pe care și le dorește la orice oră vrea.

În documentarul de mai sus, creat de PBS Off Book, se prezintă acest fenomen ca fiind revoluționar, unul care creează o cultură aparte și care permite spiritului creativ al omului să se dezvolte cum nu a mai făcut-o până acum.

Adevărul este că altfel privești lucrurile când știi că ai la dispoziție în numai câteva ore un obiect creat de tine pe calculator. Câte cadouri originale se pot crea în acest fel? Multe. Printarea 3D merge dincolo de scopurile artistice sau ludice și ajută inclusiv în medicină sau constucții.

În viitor vom putea merge la spital știind că, în scurt imtp, vom avea la dispoziție o inimă compatibilă cu corpul nostru, pentru că este creată strat cu strat folosind informații din celulele noastre. Sau cum ar fi ca, atunci când cana preferată s-a spart, tu să mergi la folderul CĂNI din calculator, selectezi cana preferată și apoi click dreapta – Printează Obiect? Acolo este viitorul.

Laolaltă cu nanotehnologia, printarea 3D poate duce la crearea unei lumi total diferite față de ceea ce știm azi. Există azi chiar și o piață a modelelor 3D ce pot fi printate și comandate. Poți lua bani pe modelele ce le faci iar singura limită este creativitatea ta. We go 3D!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.