Oamenii de știință merită toată susținerea noastră pentru că au rolul de a ne dezvălui modul în care funcționează Universul, de a descoperi legile naturii și de a ne ajuta să creem tehnologii care să ne ușureze viața.
Desigur, se dau lupte destul de mari, inclusiv în România, pentru a dilua importanța unui om de știință, ba chiar de a-l anatemiza spunându-i-se că este ghidat de un model vechi, că nu acceptă și alte „științe”. Oamenii de știință sunt țintele unor atacuri dese, mai ales când li se spune că „teoria evoluției este doar o teorie”, „știința este prea rigidă” ori „știința are limite”.
Un lucru ce trebuie înțeles este tocmai diferența dintre teorie și ipoteză. Teoria, în contextul științei, este un fapt demonstrat de mai mulți oameni de știință prin mai multe experimente, pe când o ipoteză este doar o sugestie a modului în care natura funcționează.
Așadar, când auzi pe cineva că zice „doar o teorie”, află că persoana respectivă se referă la faptul că X sau Y afirmație este doar o ipoteză.
Știința, în ansamblul ei, este în continuă evoluție, se autocorectează, se completează folosindu-se de un model rigid numit metoda științifică, model care nu a dat greș în ultimele sute de ani. Dacă vrei să urmezi vreo carieră prin care să ajuți mulți oameni, gândește-te să devii cercetător într-un domeniu al științei precum fizică, chimie, biologie sau oricare altele ce țin de știință. Va merita!