Categorii
Știință

ADN-ul, ce este și care este rolul său


Cei de la Science Dump au descoperit o animație interesantă despre ce este ADN-ul și cae este rolul său. ADN-ul, sau acidul deoxiribonucleic, este o moleculă enormă ce conține întreg codul nostru genetic, toate instrucțiunile (genele) legate de generarea proteinelor ce ne permit să trăim, plus gene care stabilesc forma, structura și culoarea fiecărei părticele din corpul nostru.

ADN-ul are patru componente de bază, numite nucleotide, combinate în 3,5 miliarde de perechi, motiv pentru care ADN-ul are 2 metri lungime și conține 3 GB de date. Cele patru nucleotide sunt: adenină, citozină, timină, guanină. Este uimitor cum patru molecule puse cap la cap într-o moleculă gigant pot dirija întreaga viață de pe Terra. Mai multe nucleotide luate la un loc pot forma o genă. Aici vezi un film explicativ legat de gene din care înțelegem că genele dintr-un organism pot fi folosite în alte organisme pentru a obține noi forme de viață.

Pe lângă faptul că ADN-ul ne oferă instrucțiunile pentru viață, acesta ne dă ocazia să vedem și rolul său în evoluția plantelor și animalelor. ADN-ul este și un manual de istorie al evoluției pentru că ADN-ul mitocondrial, cel trimis numai de către mamă copiilor, conține informații ce pot recrea istoricul genetic al oamenilor.

Trebuie să știi că 8% din codul nostru genetic, din ADN-ul nostru, este ADN de virus, astfel că 100 000 de gene sunt gene ce și-au avut originea în viruși și au rămas în oameni de-a lungul milioanelor de ani în care aceștia au interacționat cu virușii. Noi suntem pe o planetă dominată de viruși astfel că virușii sunt parte importantă din viața pe Terra.

Codul nostru genetic ne stabilește inclusiv anumite vulnerabilități și puțini știu că ADN-ul nostru are inclusiv, înscrise în el, detalii despre lungimea vieții noastre. Exact, ADN-ul ne programează moartea deoarece motivul principal pentru care îmbrătrânim și murim este degradarea ADN-ului, care, datorită diviziunii celulare de-a lungul timpului, ajunge să piardă din informația genetică din cromozomi. Deși telomerele au rolul de tampon în acest proces, ele fiind segmente inutile ale cromozomilor care sunt gata a fi pierdute în cadrul diviziunii celulare, acestea nu pot face față degradării ADN-ului la infinit.

Și, să nu uit, poți avea inclusiv postere cu ADN-ul tău. Nu se poate să nu iubești știința 😀
poster-adn-uman

Un răspuns la “ADN-ul, ce este și care este rolul său”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.